DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Pocsék teszt után nem ilyen eredményre számított Vasseur

Az Alfa Romeo hosszú ideje legjobb konstruktőri eredményét érte el a hatodik pozícióval. A barcelonai gyakorlás olyan rosszul sikerült, hogy komolyan aggódtak a kilátások miatt.

A konstruktőri hatodik helyen végző Alfa Romeo 2022-es éve problémákkal telve kezdődött: az autó megjáratásán Fioranóban háromkörös etapokat sem tudtak teljesíteni a nagymértékű delfinezés miatt, majd döcögve alakult az első teszt is Barcelonában, ahol a csapatnál csak a Haas tudott kevesebb kört teljesíteni.

A kilátások ekkor nem voltak fényesek a szezonra nézve: a csapat azonban egészen gyorsan összekapta magát és kiváló eredményeket ért el az első versenyhétvégéken, Valtteri Bottas rögtön hatodik lett Bahreinben, majd ötödik a negyedik versenyen, Imolában. Az Alfa Romeo teljesítménye később visszaesett, a szezon kétarcú képet mutat: az első kilenc versenyen 51 pontot szereztek, a további 13-on mindössze négyet. A csapat idénye így megítélhető csalódásként is – ha azonban az év legelejének realitásait nézzük, Frederic Vasseur istállója a maximumot érte el.



„Igaz, hogy nagyon nehezen alakult a bejáratás és az első teszt Barcelonában. Nagyon nehéz volt a csapatnak, műszaki gondunk volt, az autó megsérült, így nagyon alacsony kilométerszámot teljesítettünk a három nap folyamán” – mondta az elköszönő csapatfőnök az Autosportnak. „Eléggé aggasztott a helyzet, de a csapatnak köszönhetően nagyon jól reagáltunk, és a második teszten Bahreinben már hatásos megoldással álltunk elő, így a futamon már versenyképesek voltunk.”

A konstruktőri hatodik helyezés a legjobb eredmény, melyet a csapat Vasseur irányítása alatt ért el, sőt ilyen elöl, hatodikként még Sauber néven utoljára 2012-ben végzett, igaz, akkor jóval több, 126 pontra volt szükség ehhez a pozícióhoz.

„Talán kicsit jobb is az eredmény, mint amire számítottunk. Ez volt a lehető legjobb végkifejlet, amelyet el tudtunk képzelni. Bizonyos, hogy még mindig fejlődnünk kell, nem tökéletes minden, de végső soron erős pozícióban vagyunk. Tiszta teljesítmény tekintetében felzárkóztunk az élmezőnyre, és több mint elégedett vagyok a szezon során végzett fejlesztőmunkával is. Az utolsó három-négy versenyen nagyon jó tempónk volt. Nyáron különböző okok miatt rossz spirálba kerültünk, de az ilyen előfordul” – mondta Vasseur.

Bottas is aggódott a szezonnyitó előtt

A csapat versenyzője, Valtteri Bottas szintén felidézte, hogy a kilátások nem voltak biztatóak az első verseny előtt: „Kicsit aggódtam a teszt után, mert nem sikerült túl sokat futnunk. Számos gondunk volt, melyeket követően az eredmény az első futamon Bahreinben igazán meglepő volt mindenki számára. Úgy éreztük, nahát, két autóval az első tízben végeztünk, a kocsi kibírta a kockás zászlóig” – tekintett vissza az év kezdetére Bottas.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: