DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

„Óriási rejtély” – a McLaren sem érti, miért nem ment Ricciardónak

Mindkét fél mindent beleadott és mindent megpróbált, mégsem működött a McLaren–Ricciardo házasság az F1-es istálló vezérigazgatója szerint.

Egy-két erősebb versenytől – beleértve a 2021-es Olasz Nagydíjat, ahol győzni tudott – eltekintve jórészt a küszködésről szólt Daniel Ricciardo számára a McLarennél eltöltött két szezon. Az ausztrál teljesítménye az esetek túlnyomó többségében elmaradt a csapattárs Lando Norrisétól, s különösen 2022-ben tűnt egyversenyzős istállónak a wokingi alakulat, amely végül nem is tartotta meg a többszörös nagydíjgyőztes 2023-ra.

Zak Brown, az elnök-vezérigazgató korábban elmondta, hogy Ricciardo elküldése volt számára a legnehezebb eddigi autósportos pályafutása során. A McLaren-vezér a Speedcafénak adott interjúban azt is elmondta, hogy fogalmuk sincs, miért vallottak kudarcot az ausztrál pilótával:

f1-ricciardo-mclaren-2022



„Nem tudjuk” – ismerte el Brown az erre vonatkozó kérdésre. „Nyilván kielemeztük. Mi minden tőlünk telhetőt beleadtunk, Daniel minden tőle telhetőt beleadott, és a kapcsolatunk is remek volt Daniellel. Egyértelmű, hogy mindkét fél számára csalódáskeltő volt a kimenetel. Óriási rejtély számunkra, hogy miért alakult így. Nem hiszem, hogy Daniel tudja az okát, mi sem tudjuk, mi mindent megpróbáltunk. Talán túl keményen is dolgoztunk. Végső soron ezért döntöttünk a váltás mellett, mert mi mindent megpróbáltunk, mégsem igazán jöttünk rá, miért nem klappoltak a dolgok.”

„Úgyhogy remélhetőleg a környezetváltozás azt fogja eredményezni, hogy visszanyeri a varázsát, mert az biztos, hogy egy varázslatos srác. Láthattuk Monzában, mire képes, és előtte már további hét alkalommal megtette ugyanazt. De változtatnunk kellett, mert nem tudtunk rájönni, mi csúszott félre” – fogalmazott Brown a harmadik pilótaként a Red Bullhoz igazoló exversenyzőjéről.

 

Piastri „nagyon-nagyon különleges”

Ricciardo helyét egy honfitárs, az újonc Oscar Piastri veszi át idén a McLarennél, akit óriási ígéretnek tartanak, hiszen korábban első nekifutásra megnyerte a Formula-3 és a Formula-2 bajnoki címét is. Brown szintén azok közé tartozik, akik csodálják a fiatal tehetséget, de vonakodott attól, hogy összevesse őt Ricciardóval:

„Teljesen más versenyzők, szóval nem hiszem, hogy Danielt hasonlítani lehet Oscarhoz. Az eddig látottak alapján úgy gondolom, Oscar egy roppant koncentrált, érett és gyors személy. Az eddigi eredményei hasonlók Landóéhoz olyan tekintetben, hogy szinte mindent megnyert már az első évében, ami eléggé ritka, és ami azt jelenti, hogy nagyon-nagyon különlegesnek kell lenned” – vélekedett a vezérigazgató, hozzátéve: minden támogatást megadnak Piastrinak és igyekeznek nem nyomást helyezni rá az elején.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: