DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

„Daniel elküldése volt a legnehezebb döntésem az autósportban”

Zak Brown állítja, Daniel Ricciardo tökéletesen tisztában volt helyzetével a McLarennél. „Hatalmas rajongója vagyok” – mondta a vezérigazgató, aki próbálta meggyőzni az ausztrált, hogy az IndyCarban vagy Formula-E-ben velük maradjon.

A McLarent lassan hat esztendeje irányító Zak Brown egyik legnagyobb dobásának gondolhatta 2020-ban, hogy a következő évtől sikerült megszereznie kétszeres vb-bronzérmes, Daniel Ricciardo szolgálatait. Az együttműködés azonban sikertelennek bizonyult, leszámítva a többi eredmény közül kirívó monzai győzelmet 2021-ben: így végül Brown azt a döntést hozta, hogy felbontja az ausztrál 2023-ra érvényes szerződését, és Oscar Piastrit hozza helyette a csapathoz. A döntés hátteréről, melynek következményeként Ricicardo biztosan jövő évi ülés nélkül marad, a következőket mondta el:

„Az egész folyamatra átláthatóság volt jellemző. Tudom, hogy rengeteget spekulált a média arról, hogy mikor, hogyan, mi történt. Daniel és én tudjuk, mi történt valóban, és ezért még mindig erős a kapcsolatunk. Végig jó volt a kommunikáció, néha azonban elmondhatjuk az embereknek, mi zajlik, máskor viszont nem” – mondta a Fox Motorsportnak Brown a hétvégi Bathurst 1000 versenyen Ricciardo hazájában, Ausztráliában.



„Sajnos nem azokat az eredményeket kaptuk, amelyekre szükségünk lett volna, és eltelt már másfél év” – magyarázta a sztárpilótaként igazolt Ricciardo menesztését. „Mindannyian nagyon keményen próbálkoztunk, szeretjük Danielt, remek vele dolgozni, még most is. De ebben a bizniszben az eredmények számítanak, azok viszont nem jöttek, pedig úgy éreztük, mindennel megpróbálkoztunk. Nem igazán tudjuk, miért nem működött, egyszerűen senki sem volt hibás, hiszen mi is a legjobbat adtuk bele és ő is.”

„Már azelőtt próbáltam megszerezni Danielt, hogy a Renault-hoz ment, szóval már évekkel korábban a levegőben volt a dolog. Hatalmas rajongója vagyok Danielnek még most is, és ez sosem fog változni” – beszélt arról Brown, hogy már korábban leszerződtette volna az ausztrált. Ugyancsak szerette volna, ha a folytatásban is a McLaren kötelekében marad: „Megkérdeztem tőle, hogy szeretne-e az IndyCarban vagy Formula-E-ben velünk versenyezni. Szeretném a családban tartani, de nagyon a Formula-1-re összpontosít, amit meg is értek, hiszen ez a motorsport csúcsa. De egyszer szeretnék még vele versenyezni.”

„Ez volt talán a legnehezebb döntésem az autósportban töltött évek alatt, nem volt örömteli, nem volt élvezetes. De az én munkám és Andreas Seidlé az, hogy nehéz döntéseket hozzunk meg. Mivel nem láttuk az előrelépést, úgy gondoltam, mindkét fél érdekében változtatni kell. Ezáltal remélhetőleg ő is újra versenyképes lehet és Formula-1-es autóban maradhat, bárhol is kössön ki. Mindenesetre nagy csalódás, hogy így történt” – zárta gondolatait Brown.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: