DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Sarkalatos napokon van túl Piastri

Sorsdöntő volt a 2023-as szezonban bemutatkozó Oscar Piastri számára a McLarennel töltött néhány nap a tavalyi szezon végén, véli a volt F1-es pilóta.

Már új csapatával, a McLarennel vehetett részt Oscar Piastri a 2022-es szezonvégi teszten Abu Dhabiban, valamint egy privát gyakorláson Barcelonában, miután az Alpine hosszas jogi huzavona után hamarabb szerződést bontott akadémistájával. Ezzel ő volt a harmadik újonc az AlphaTauri pilótája, Nyck de Vries és a Williams fiatalja, Logan Sargeant mellett, akik már 2023-as gárdáikkal körözhettek a szezonzáró utáni tesztnapokon. A Formula-1-ben Lando Norris csapattársaként debütáló F2-es bajnok karrierjét egyengető Mark Webber szerint sorsdöntő volt a wokingi alakulattal töltött pár nap a tavalyi év végén.

„Természetesen a munkakörnyezet nagyon fontos, különösen egy olyan versenyzőnek, mint Oscar, aki nagyon ügyel a részletekre. Módszeresen áll hozzá a munkához, ezt pedig a McLaren is észrevette, ami jó dolog. Viszont nem elég, amit tartalékpilótaként a gyárban teszel, vezetned és versenyezned kell. Összességében nagyon élvezte a teszteket, briliáns forgatókönyv volt ez nekünk, hogy részt tudott venni rajtuk” – nyilatkozta a Speedcafénak a volt F1-es pilóta.



Webber a 2001-es szezonban debütált a Minardi csapatával, akkoriban pedig még nem korlátozták a tesztelésre fordítható időt. Most, hogy a költségek csökkentése és a mezőny összehúzásának érdekében minimális tesztidő áll a versenyzők rendelkezésére az évkezdet előtt, a sportba érkező újoncoknak is nagyban megnehezedett a dolguk.

„Sok mindenen el kell gondolkodnia Oscarnak és a többieknek a bahreini előszezoni tesztekre való felkészülés során, hiszen elég kevés futásmennyiség van biztosítva nekik. Én már őskövület vagyok, idősebb fickó, viszont az én időmben sokat tesztelhettünk, ellentétben a mostani fiatalokkal, akik elég vékony jégen táncolnak. Oscar nyolc napot töltött az autóban júniusig, aztán egy négyhónapos kihagyás következett, szóval elég nehéz dolga volt” – magyarázta a kilencszeres futamgyőztes, Piastri honfitársa.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: