DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 6. vasárnap
F1

Vettel: Nem volt megfelelő Micknek a Haas

A visszavonuló négyszeres F1-es világbajnok szerint honfitársa számára nem biztosított jó környezetet az amerikai istálló.

Mick Schumacher két év után kénytelen távozni a Haastól – és egyúttal a Formula-1-es rajtrácstól –, miután az amerikai istálló Nico Hülkenbergnek szavazott bizalmat 2023-ra. A német teljesítményének reális értékelését nehezítette, hogy újoncévében a Haas messze kilógott lefelé a mezőnyből, ráadásul egy másik debütáns, Nyikita Mazepin volt a csapattársa.

Idén viszont megkapta maga mellé Kevin Magnussent, aki különösen a szezon első felében teljesített erősebben, míg Schumacher tempója ugyan javult az idő előrehaladtával, mégis inkább a baleseteivel hívta fel magára a figyelmet. Az utolsó hónapok során az is feltűnő volt, hogy már a Haas bizalma is megingott a fiatal pilótában: a csapatfőnök Günther Steiner is olykor kritikusan nyilatkozott a hibáiról, de különösen Gene Haas fogalmazott keményen Schumacher autótöréseivel kapcsolatban.

f1-schumacher-haas-2022-abudhabi



Részint erre utalva beszélt arról nemrég a versenyző nagybátyja, Ralf Schumacher, hogy szerinte az új helyén, a Mercedesnél jobb dolga lesz Schumachernek, mivel ott örülnek a jelenlétének, ellentétben a Haasszal. Most a pilótával jó barátságot ápoló (és vele a jövő januári Bajnokok Tornáján újfent egy csapatot alkotó) Sebastian Vettel is hasonló véleménynek adott hangot a Servus TV-ben: 

„Michael Schumacher a példaképem, ezért ismerem már hosszú évek óta Micket. Természetesen sajnálatos számára, hogy nem folytatódik jövőre a Formula-1-es karrierje. Lehet, hogy ő olyan, akinek némileg több időre van szüksége ahhoz, hogy megtanuljon bizonyos dolgokat, emellett egy jó környezetre is szüksége van. Nem hiszem, hogy adott volt számára a jó környezet, szóval azt kívánom, hogy visszatérhessen a jövőben egy ilyen szempontból jobb helyen” – fogalmazott a négyszeres világbajnok.

 

A Mercedes tartalékversenyzői szerepéből vissza az F1-be?

Vettel bízik benne, hogy a Mercedes teszt- és tartalékversenyzői szerepköre segíthet Schumachernek abban, hogy újra az F1-es rajtrácson találja magát:

„Ez most rajta áll, hogy rendkívül keményen dolgozzon és még erősebben térjen vissza. Természetesen bízom benne, hogy képes lesz erre, mert kétségtelenül megvan benne a potenciál ehhez. Ez egy teljesen más szerepkör. Nyilván nem harmadik versenyző szeretne lenni egy pilóta, hiszen így nem versenyezhet. De ez rendben van, mert szerintem most adott számára a lehetőség, hogy sokat tanuljon attól a csapattól és a versenyzőiktől.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: