DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Steiner szerint mindegyik F1-es csapat elérheti a költséglimitet

Ugyan a korlátozások mindenkit arra kényszerítettek, hogy kevesebbet költsenek, a Haas csapatfőnöke szerint ez megváltozik jövőre. Günther Steiner szerint mind a tíz csapat eléri majd a határokat.

A költségsapka bevezetése komoly fejtörést okozott az istállóknak, a Red Bull például emiatt számolhat büntetésekkel a 2023-as szezon elején, miután kiderült, hogy 1,6 %-kal többet költöttek a 2021-es maximumnál.

Ez a veszély eddig nem fenyegette a Haas istállóját, jövőre viszont már a Moneygram cégével kötött megállapodásuk által több pénzből tudnak majd gazdálkodni. Günther Steiner úgy látja, hogy velük együtt más kiscsapatok is megközelíthetik a megengedett kiadási szintet.

„2020-ban mindent leállítottunk, aztán 2021-ben elkezdtük építeni az autót a következő évre, de akkor már január volt. Nem lehet egy csapatnyi emberrel tökéletesen összhangban dolgozni az első naptól kezdve. Ez a munka tehát eltartott egy darabig, de a szezon elején még így is elég erősek voltunk. Azt hiszem, nem úgy teljesítettünk, mint más csapatok. Nem a pénz miatt volt ez idén, hanem inkább amiatt, hogy mikor kezdtünk neki a munkának” – értékelte helyzetüket a csapatfőnök.

Jövőre minden más lesz



Steiner komolyan úgy gondolja, hogy hozzájuk hasonlóan mások is elérik majd a limitet, de véleménye szerint a költségsapka egy jó dolog, hiszen ennek hiányában ők sem maradtak volna életben sokáig.

„Jövőre elérjük a költségvetési határt, és eléggé biztos vagyok benne, hogy technikailag és csapatként is meg tudjuk tenni a következő lépést. Így már megtehetjük azt, amit más csapatok is. Szerintem rajtunk kívül mindenki más is eléri jövőre a határt. Ilyenkor már nem a pénzről, hanem a tehetségről van szó, szóval reméljük, elég tehetségünk van ahhoz, hogy előrébb lépjünk” – folytatta Steiner.

„Ha ez nincsen, 2020-ban nem éltük volna túl. Ez a legjobb dolog, ami az F1-ben történt, de ha belegondolunk sajnos elég sokáig tartott. Ezt már nagyon régen javasolták, ezért tisztelet mindenkinek aki, akkoriban ott volt” – zárta gondolatait a szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: