DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 1. kedd
F1

Nem túl büszke idei szezonjára Russell

A brit pilóta már idén bajnoki címért akart harcolni a Mercedesszel, ezért nem dicsekszik Hamilton legyőzésével sem.

A Mercedes új igazolása kihozta a maximumot 2022-es szezonjából: George Russell lett a csapat eredményesebb versenyzője a végelszámolásnál, Lewis Hamilton pályafutása alatt csupán harmadszor fordult elő, hogy egy csapattárs megelőzte őt a bajnokságban, ráadásul a W13 egyetlen futamgyőzelmét is a fiatalabb brit szerezte meg. Russellnak mégis hiányérzete van:

„Mikor valaki egy olyan csapathoz csatlakozik, mint a Mercedes, akkor győzelemre számít. Úgy éreztem, készen állok győzelmekért és bajnoki címekért harcolni idén, de az elvárásokon néha változtatni kell. Hosszú távon maradok itt, és habár a bajnokságért akartam küzdeni 2022-ben, ezek a szenvedések meg fogják erősíteni a csapatot a következő évekre. Remélem, hogy amikor tíz év múlva visszatekintek, azt mondom, a 2022-es szezon pozitív része volt az utazásnak” – mondta Russell a BBC Radio Norfolk adásában.



„Ha a szezon elején azt mondják, Lewis Hamilton előtt fogok végezni, akkor nagyon örültem volna, hiszen kilencből tíz alkalommal ez valószínűleg azt jelentette volna, hogy én leszek a világbajnok” – folytatta Russell, aki hiába győzte le a csapattársat, nem tud őszintén örülni neki, hiszen a csata nem a világbajnokság első helyéért zajlott.

„Kicsit frusztráló, hogy ez éppen az az egy év volt. Mindketten a negyedik-ötödik-hatodik helyekért harcoltunk, és nem erre a pozícióra vágyunk. Ezért biztosan nem rettentő büszkén hagyom magam mögött ezt a szezont, mivel negyedik lettem a bajnokságban, pedig győzni vagyok itt” – mondta a csapattársat 35 pont különbséggel megelőző Russell.

Minden idők legjobbjának tartja Hamiltont

Russell mondott még néhány elismerő szót az összetettben legyőzött csapattársról: „Ha valaki új csapathoz csatlakozik, akkor tekintet nélkül arra, ki a csapattárs, időbe telik beilleszkedni, bizalmat és önbizalmat kiépíteni. Jó utazás volt eddig számomra, hogy az ő csapattársa lehetek, hiszen ő minden idők legjobbja. Nagyon kiváltságos a helyzetem, mert közvetlenül mellette lehetek és tanulhatok tőle.”

Idei eredményére nem maradéktalanul büszke, a 2023-as elvárások tekintetében azonban ismét magasra teszi a lécet Russell: az egyszeres futamgyőztes úgy véli, a Mercedes kilábalt a gödörből, így jövőre újra bajnokesélyes csapattá léphet elő.

„Nem felejtettük el, hogyan kell gyors versenyautót építeni. Idén elszúrtuk a filozófiát, olyan úton indultunk el, melyről kiderült, hogy téves. Néha hosszú ideig tart, hogy kikecmeregjünk egy gödörből, de úgy érzem, mostanra sikerült. Egy lépéssel a Red Bull és a Ferrari mögött állunk és még sok felzárkózás vár ránk. De egyértelműen sokkal erősebb pozícióban leszünk jövőre az első versenyen, mint voltunk idén.”

„Nagyon izgatott vagyok 2023 miatt. Igyekszem majd javítani a vezetésemen, a pályán és azon kívül végzett dolgaimban, és remélhetőleg olyan autó lesz alattunk, mellyel bajnokságért harcolhatunk” – zárta George Russell.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: