DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Ezen szeretne javítani a McLarennél Andrea Stella

Zak Brown szerint egyébként is az volt a terv, hogy Andreas Seidl távozása után Andrea Stella veszi át a csapatfőnöki posztot, de nem 2022 végéről volt szó.

A ma délelőtti bejelentéscunamiból a McLaren is bőven kivette a részét: a wokingiak is csapatfőnököt váltanak, hiszen Andreas Seidl a Sauberhez igazol, a helyére pedig házon belülről léptették elő Andrea Stellát. Az események összefoglalója itt olvasható, a Formula.hu pedig meghívást kapott a McLaren online sajtótájékoztatójára, ahol Zak Brown elárulta: Seidl kiváló munkát végzett, a szerződése 2025 végéig szólt, de úgy döntött, hogy távozni szeretne.

Mint mondta, Seidl már az idény közben szólt neki arról, hogy amint lejárt a kontraktusa, máshol szeretne dolgozni, amit ő meg is értett, hiszen világos volt számára, hogy ez miről (nem mondta ki, de az Audiról) szól, a német szakember hátterét tekintve pedig teljességgel érthető lett volna ez a lépést. Meg is beszélték a csapatok belül, hogy Andrea Stella veheti majd át Seidl helyét ebben az esetben 2025 végén.

f1-mclaren-seidl-brown



Nemrég azonban felhívta őt (Brownt) a Sauber vezére, Finn Rausing, hogy hajlandó lenne-e elengedni a szerződéséből Seidlt, miután Fred Vasseur a Ferrarihoz igazol. Brown ekkor beszélt Stellával, aki egy rövid megbeszélés után vállalta a csapatfőnöki feladatot: a vezérigazgató saját elmondása szerint örül ennek, hiszen nem véletlenül őt szerette volna Seidl utódjának.

Brown kiemelte, hogy azért nem küldik az ilyenkor megszokott kötelező „kertészkedési szabadságra”, mert nagyon jó viszonyt ápolnak, és nem gondolják úgy, hogy nehezíteniük kellene a német életét, helyzetét azzal, hogy az ilyenkor sok esetben kijátszott kártyával távol tartsák őt egy ideig új csapatától. A vezetőségben nagy változás nem lesz, nyilván Stellának nagyobb szüksége lehet az ő segítségére, de nem úgy látja a helyzetet, hogy három emberből kettő lett, ezért jelentős átszervezésre van szükség.

 

Min változtat Stella?

Andrea Stella eddig Seidl jobbkezeként dolgozott, és a sajtótájékoztatón el is mondta, hogy együtt állították irányba a McLarent, együtt fektették le az alapokat és azt az értékrendet, szemléletet, ami alapján dolgozniuk kell. Ő most is ezt szeretné továbbvinni és megszilárdítani: mint mondta, olyan csapatfőnök lesz, aki szorosan rajta tartja a kezét az istálló helyzetén, míg Brown továbbra is a marketinggel, a reklámtevékenységgel foglalkozik majd elsősorban.

Stella azt is elmondta, hogy a McLarent eddig az infrastruktúra szorította korlátok közé, de ezen már dolgoznak, jönnek a befektetések (szélcsatorna, szimulátor, stb.) és biztos benne, hogy sikerül is legyőzniük ezt a problémát. Azt is kiemelte, hogy szerinte az F1 alapvetően az aerodinamikáról szól, így ez egy olyan terület, ahol erősíteni szeretnének, akár több ember felvételével is: több területen is szeretné izmosabbá tenni a csapatot, de ezt emelte ki elsőként.

f1-mclaren-stella

Segédből főnökké lép elő a McLarennél Andrea Stella
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: