DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Verstappen: Nem hibázhattam a kiesések után

Melyik világbajnoki cím a kedvesebb számára? Mikor érezte úgy, hogy nyerhet 2022-ben? A kétszeres F1-es világbajnok holland összegezte a szezont.

Pénteken tartották Bolognában az FIA díjátadó gáláját, amelyen természetesen Max Verstappen is jelen volt, hogy átvegye a második Formula-1-es világbajnoki címéért járó serleget. Az esemény előtt azonban egy sajtótájékoztatón is részt vett a Red Bull pilótája, aki a Formula.hu virtuális jelenlétében összevette a tavalyi és az idei sikereit:

„Az érzelmek mások, de szerintem azoknak is kell lenniük. Az egész életedben egy konkrét célért dolgozol: hogy világbajnok legyél a Formula-1-ben. Emiatt az első rendkívül érzelmes, amikor végre eléred ezt a célt. Az idei év viszont más volt: úgy gondolom, versenyképesebbek voltunk, és szerintem élvezetesebb is volt amiatt, ahogy csapatként összességében teljesítettünk. Megnyertük a pilóták és a konstruktőrök világbajnokságot is, rengeteg győzelmet is aratott a csapat. Azt mondanám, az idei jobb és kielégítőbb, de az első mindig is érzelmesebb lesz.”

Arra a kérdésre, hogy melyik világbajnoki szezonját preferálja jobban, a végletekig kiélezett 2021-es küzdelmek vagy az idei dominanciába hajló produkciót, így felelt a holland: „Talán ha nyerek egy harmadikat, akkor tudok választani!” – nevetett. „Az idei év nagyon élvezetes volt. Tavaly először voltam harcban a világbajnoki címért, úgyhogy először tapasztalhattam meg ezt az élményt. De nem tudok választani.”

 

Imola volt a fordulópont

Pedig a szezon nem indult jól Verstappenék számára: az első három futamból kétszer is műszaki hiba miatt volt kénytelen kiállni. Utána azonban gyorsan összekapta magát a Red Bull, s végül rekordot jelentő 15 futamgyőzelmet aratott a pilóta. De vajon mikor érezte úgy Verstappen, hogy meglehet a címvédés 2022-ben?

„Azt hiszem, Bahrein után… Oké, talán nem” – viccelődött. „De amikor a téli teszten pályára gurultunk az autóval, éreztük, hogy egy rendkívül versenyképes gépről van szó, de egy kicsit túlsúlyos volt. De azt mondanám, hogy ahogyan csapatként visszavágtunk a nehéz ausztráliai hétvége után Imolában, ahol pedig hihetetlen versenyt futottunk. Tudtam, hogy komoly potenciál rejlik bennünk, de azt is tudtam akkor, hogy sok hátrányt kell még ledolgoznunk. De folyamatosan jó irányba fejlesztettük az autót, amely apránként egyre könnyebbé is vált. Azóta pedig számos hihetetlen hétvégét teljesítettünk csapatként. Úgyhogy nehéz kiemelni egy konkrét pillanatot, de Imola után láttuk, hogy jó lehetőségünk lehet.”

f1-verstappen-melbourne-redbull-1

Az F1-es Ausztrál Nagydíjon történt kiesés után Verstappen 46 pontos hátrányba került Leclerc-rel szemben


A holland elismerte, hogy az első futamok kudarcai után szüksége is volt az erős teljesítményekre: „Ha a világbajnoki címért harcolsz, akkor gyakorlatilag minden futamon a lehető legtöbb pontot kell szerezned. Ezért is voltak kemények nyilván a szezon elején azok a kiesések. Tudtam, hogy attól a ponttól kezdve nem engedhetek meg magamnak hibákat. Úgyhogy próbáltuk a lehető legtisztább és legtökéletesebb hétvégéket futni, és ezt is várom el magamtól minden alkalommal, amikor autóba ülök.”

Azon a kérdésem sem gondolkodott sokat Verstappen, hogy melyik győzelme emelkedett ki a leginkább a tizenötből: „Spa – amiatt, amilyen hétvégénk volt. Amint pályára hajtottunk az autóval, minden tökéletesen működött, alig kellett hozzányúlnunk, és mérföldekkel a többiek előtt jártunk” – mutatott rá a Belga Nagydíjra a kétszeres világbajnok, aki a nyári szünet utáni első fordulón a motorcserés rajtrácsbüntetése és a top 10-en kívüli startpozíciója ellenére gázolt át a mezőnyön.

 

Hamilton helyett a Ferrari volt az ellenfél

Fontos különbség volt 2021-hez képest Verstappen számára, hogy míg előző évben a Mercedesszel és Lewis Hamiltonnal kellett megvívnia a végső sikerért, idén Charles Leclerc és a Ferrari volt a fő rivális – legalábbis az idény elején, hiszen később aztán a maranallóiak leszakadtak a Red Bullról. A két ellenfelet így vetette össze a világbajnok:

„Mindenki más abban, ahogy csatázik és ahogy versenyez. De ez a szép ebben a sportban: ha mindannyian egyformák lennénk, az eléggé unalmas lenne. Igen, sok jó versenyző van, de ha mindegyik ugyanúgy viselkedik a pályán, azt nem túl izgalmas nézni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: