DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Russell szinte hálás a Bottasszal történt esetért

A Mercedes fiatal britje nemrég visszatekintett a két pilóta hírhedt balesetére, mely a tavalyi szezon elején történt. Russell összességében úgy érzi, hogy teljesebb pilótává tette a szituáció.

A 2021-es Emilia-Romagna-i Nagydíj során ütközött egymással a Williams akkori versenyzője, George Russell és a Mercedes istállónál ötödik szezonját töltő Valtteri Bottas. Az imolai baleset azért is volt pikáns, mert nyílt titok volt ekkoriban, hogy a finn esetlegesen megüresedő helyének elsődleges örököse a 2018-as F2-bajnok lehet. A mostmár futamgyőzelemmel is rendelkező versenyző a The High Performance Podcastben beszélt arról, hogy mit érez visszatekintve a történtekre.

„Nem is futott át a fejemben, hogy Valtteri és egy Mercedes van előttem, csupán egy lehetőség volt arra, hogy pontot szerezzek magamnak és a csapatnak” – kezdte Russell, aki a Williams csapatánál nem szerzett pontot a 2021-es imolai futam előtt. „Nagyon dühös voltam Valtterire, ami valószínűleg nem volt helyes. Egy lehetőséget láttam akkor, ami szimplán eltűnt. Nem arról volt szó, hogy Valtterinek vagy egy Mercedesnek ütköztem. Pontok voltak, amiket elvesztettünk, és úgy éreztem, hogy ő vette el tőlünk.”



A 2022-es világbajnokság negyedik helyezettje leckeként tekint a történtekre, rájött, hogy meg kell tanulnia átgondolni egy helyzetet, mielőtt kiértékeli azt. Russell úgy látja, hogy túlzottan hevesen reagált, elmondása szerint káromkodások, sértegetések váltották egymást, amikor kérdőre vonta finn versenytársát. „Egy igazán jó tanulási szituáció volt számomra, el kell gondolkodnod egy pillanatra, mielőtt elhamarkodott ítéletet hozol.”

A Mercedes versenyzője azonban nem csupán a konkrét esetről, hanem annak utózöngéiről is mesélt. Russell jelenlegi csapatfőnöke, Toto Wolff társaságában utazott haza a futamot követően, aki feldúlt volt a költségek miatt: „A Mercedesnek okozott kár és az eset szerintem másfél millió dollár volt, tehát másfél millió dollár volt elvonva a teljes költségvetésből” – mondta a brit, aki azt is kiemelte, hogy ez azért is volt nagy probléma, mert ez volt a költséglimit első éve. Wolff azonban nem volt sokáig mérges a későbbi pilótájára, pár nap elteltével már közösen, jó hangulatban ebédeltek.

Az egyszeres futamgyőztes azonban a Mercedes többi tagjához is közelebb tudott kerülni az ütközés miatt. Russell bocsánatot kért Bottas mérnöki csapatától, akik biztosították arról, hogy nem kell aggódnia. A brit szerint így megalapozta a jó kapcsolatot a későbbi együttműködésre és az egész helyzetből összességében jól jött ki: „Teljesebb embernek érzem magam, talán kicsit másképp látom a dolgokat. Ezek a pillanatok az életben, azt hiszem, érettebbé tesznek, nincsenek tökéletes pillanatok és szükséged van a hibákra."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: