DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

„Max nem fullasztotta unalomba az F1-et”

Hiába Verstappen dominanciába hajló 2022-es produkciója, a McLaren-vezér szerint valójában nagyon is izgalmasak voltak az idei futamok, s nagyjából az új szabályok is működni látszanak.

Bár az első futamok alapján szorosnak ígérkezett a 2022-es Formula-1-es idény, végül jórészt a Ferrari hibáinak köszönhetően idejekorán eldöntötte a fő kérdéseket Max Verstappen és a Red Bull. A holland már négy fordulóval a vége előtt bebiztosította a címvédését, ráadásul végül 15 nagydíjgyőzelemmel zárta az évet, ami új rekordot jelent az F1-ben.

A dominanciába forduló teljesítmény ellenére nem mindenki érzi úgy, hogy fölényben lett volna Verstappen. Zak Brown, a McLaren elnök-vezérigazgatója is azok közé tartozik, akik szerint nagyon is izgalmas volt a 2022-es évad, s az új szabályok is beváltották a hozzájuk fűzött reményeket:

f1-verstappen-abudhabi-redbull-podium



„Egyértelműen úgy tűnik, hogy jobb lett a versenyzés” – idézi szavait a Motorsport. „Mindenki aggódott, hogy ugyanúgy fognak kinézni az autót. Nyilvánvalóan nem így lett, rengeteg eltérő koncepciót láthattunk. Úgy vélem, az új szabályoknak mindig szükségük van finomhangolásra, de szerintem eléggé beletaláltunk. És a versenyzés roppant izgalmas volt idén.”

„Ami Max dominanciáját illeti, nem érződött ez unalmas szezonnak, még ha papíron az eredmények alapján annak is gondolnánk. De úgy gondolom, az összes verseny nagyon is izgalmas volt.”

Ami terén tényleg kiszámíthatónak tűnt a mögöttünk hagyott idény, hogy a dobogóra a három nagycsapat pilótáin kívül másnak nemigen volt esélye: épp a McLaren és Lando Norris volt az egyetlen, aki meg tudta törni ezt a mintát még Imolában. A saját szezonjukat egyébként a konstruktőri vb-tabellán való hátrébb csúszás ellenére is alapvetően pozitívan értékelte Brown:

„Sokat tanultunk. Rengeteg volt a hullámvölgy és hullámhegy. Nem voltunk olyan versenyképesek, mint tavaly, de szerintem jobbak voltunk csapatként, működési szempontból. Javultak a bokszkiállásaink, a befektetéseink hamarosan befejeződnek. Szóval szerintem sokat tanultunk az új szabályokról, és izgatottan várjuk a következő évet.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: