DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

„Már értem, miért lett negyedik az Alpine” – Gasly duzzad az önbizalomtól

Az átlagosnál is pozitívabban értékelte új csapatával eltöltött első tesztnapját a francia pilóta, aki szerint minden adott ahhoz, hogy 2023-ban rendkívül erős szezont teljesítsenek az F1-ben.

Az Aston Martinhoz átigazoló Fernando Alonso mellett Pierre Gasly a Formula-1 másik nagy csapatváltója: a francia épp a spanyol helyét foglalja az Alpine-nál. Ráadásul az egyszeres nagydíjgyőztes az F1-es karrierje során először szakad ki a Red Bull közegéből, így nagy kérdés volt, hogyan fogja érezni magát a francia alakulatnál. Nos, az Abu Dhabiban rendezett keddi tesztnap után nem túlzás kijelenteni, hogy Gasly a fellegekben jár, az ilyenkor megszokottnál is jóval komolyabban dicsérte új munkaadóját:

gasly-alpine-teszt-abudhabi-f1-dppi



„Nyilván nyitottan érkeztem meg ma, hiszen ez az első alkalom, hogy teljes egészében környezetet és teljes autót váltok, és eleinte minden másnak is érződött: a kormánykerék, a pedál és azok keménysége, ahogy mindenre reagál. Úgyhogy bizonyos tekintetben meglepő volt az elején, de sikerült mindent megoldanunk, amit akartunk. Nagyon hamar komfortosan éreztem magam az autóban, és most már értem, miért végeztek a negyedik helyen a konstruktőri világbajnokságban: minden értelmet nyert, és roppant izgatott vagyok a ránk váró dolgok miatt” – idézi a The Race szaklap a versenyzőt.

Természetesen feltették a kérdést Gaslynak, hogy miben érzi a fő különbséget az AlphaTaurihoz képest, amely mindössze az utolsó előtti helyet kaparintotta meg a csapatok között 2022-ben: „Úgy gondolom, elég jó első tapadással rendelkeznek a közepes és lassú tempójú kanyarokban. Volt néhány dolog, amin igyekeztem dolgozni és amire vágytam ebben a szezonban, s amikor először ülsz be egy autóba, megérzed azt és hogy mit tudsz vele tenni, hogyan kanyarodik, milyen potenciál rejlik benne. És egyből éreztem a benne rejlő potenciált.”

A teszten természetesen mérsékelt jelentősége van az eredménylistának, de azért érdemes megemlíteni, hogy Gasly a negyedik helyet csípte el a nap végén futott körével a három ferraris mögött. A nap nagy részében a beilleszkedésre és a Pirelli 2023-as abroncsaira koncentráltak, a hajrában viszont rámentek a köridőre: „Egyetlen igazi lehetőségem volt egy erős kört futni, és minden összeállt, nem hibáztam, pontosan úgy tudtam nyomni és vezetni, ahogy akartam. Van pár dolog, amin érzem, hogy esetleg dolgozhatunk az autón, és ezért volt fontos, hogy már most elkezdjük a munkát és ne várjunk februárig.”

gasly-alpine-teszt-abudhabi-f1-dppi-2

A 26 éves pilóta nem győzte méltatni az Alpine tudását: „Az elmúlt öt évet ugyanabban a közegben töltöttem el, és amit eddig láttam itt, az az óriási tapasztalat a csapatnál a mérnöki szobában és a garázsban egyaránt. És ahogy dolgoznak: még nem láttam mindent, Enstone-ba is el kell látogatnom, hogy lássam az eszközeiket és a felszerelésüket, de lenyűgözött, ahogy az első naphoz álltak. Sosem egyszerű új helyre menni, két napja még a saját korábbi csapatainkkal versenyeztünk, úgyhogy nagyon gyors a váltás, de a lehető legjobban fogadtak, s eddig csak biztató jeleket láttam, emiatt pedig rettenetesen izgatottan is vonulok a szünetre.”

„Tényleg hiszem, hogy ez a csapat egy új kezdet számomra és egy lehetőség, hogy valami bámulatosat alkossunk együtt. Ez volt eddig a legjobb szezonjuk, mióta visszatértek, szerintem olyan pályán haladnak, hogy idényről idényre fejlődnek. Abból, amit ma láttam és amit a szezonban mutattak, egyértelműen magabiztos vagyok azzal kapcsolatban, hogy jövőre valami lenyűgözőre lehetünk képesek” – fogalmazott Gasly, hozzátéve: ő mindent megtesz a téli időszakban, hogy tökéletesen felkészüljön az új évadra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: