DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Wolff: A Williams jó iskola volt Russellnek

A grove-i alakulat kiváló iskolának bizonyult az újdonsült futamgyőztes számára, de talán tovább tartott a kelleténél – véli Toto Wolff, aki Russell győzelme alkalmából nosztalgiázott egy kicsit.

Formula-1-es pályafutásának első futamgyőzelmét ünnepelhette a múlt hétvégi Sao Pauló-i Nagydíjon a Mercedes tehetsége, George Russell. A 24 éves brit GP3-as, valamint Formula-2-es bajnoki címekkel a zsebében érkezett meg a királykategória rajtrácsára 2019-ben, a Williams színeiben. Karrierjét ekkor már két éve a Mercedes egyengette, hiszen 2017-ben felvételt nyert a hibridérát uraló csillagosok juniorprogramjába, miután emlékezetes módon egy PowerPoint-prezentáció segítségével sikerült meggyőznie Toto Wolffot. A sikeres előadást követően Russell ma már a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton csapattársaként küzd a Mercedes sikereiért. Wolff elismerte, hogy a fiatal brit interlagosi győzelmét követően beugrottak neki az első közös emlékek.



„A futam végén eszembe jutott, amikor 16 évesen öltönyben és nyakkendőben, valamint egy PowerPoint-prezentáció kíséretében besétált hozzánk” – idézi az osztrák csapatfőnököt a Motorsport.com. „Ő az első tagja az új juniorprogramunknak, aki futamgyőzelmet tudott szerezni. Nyilván Lewis már emberemlékezet óta velünk van, és ő a legsikeresebb tagja a programnak. De eltelt hat év, Russell pedig futamgyőztesnek mondhatja magát. Mindig kemény célokat tűztünk ki számára, meg kellett nyernie a GP3-at, az F2-t, ő pedig pontosan ezt tette az újoncszezonjaiban. Ezt követően pedig a Williams rendkívül jó iskolának bizonyult számára, ami talán egy évvel tovább is tartott a kelleténél. Mindenesetre a legfontosabb, hogy nagydíjgyőztessé vált, mégpedig teljesen megérdemelten.”

A Formula-1 113. futamgyőztese debütálását követően három szezont töltött a Williams kötelékében, miközben a grove-iak többnyire a mezőny végén szerénykedtek. Korábban ő maga is utalt arra, hogy már a 2020-as szezont követően is készen állt a nagyobb kihívásokra, akkor azonban a Mercedes vezérkara Valtteri Bottasnak szavazott bizalmat egy újabb szezonra, annak ellenére, hogy Russell az emlékezetes Szahíri Nagydíjon az Ezüst Nyílban is megcsillogtatta tudását. Megkérdőjelezhetetlen tehetségét azonban a Williams színeiben is bizonyítani tudta, hiszen a mezőny egyik leggyengébbjének számító autóval többször is a Q3-ba tudott jutni a szombati kvalifikációk során, a 2021-es Belga Nagydíj időmérő edzésén pedig egyenesen a második helyre kvalifikált. Ezt követően már Wolffék sem hagyták tovább várakozni, így az idei szezonra beülhetett Bottas helyére. A csillagosok kötelékében egyenesen álomrajtot vett az új szabályciklus első évében, hiszen az idény elején kényelmesen utasította maga mögé Hamiltont, miközben 18 alkalommal is a top 5-ben végzett, nyolc alkalommal pedig a dobogón pezsgőzhetett. A 2023-as szezonban pedig immár futamgyőztesként segítheti a brackley-i istálló újbóli felemelkedését.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: