DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Ocon: Nem kell megmondaniuk, mit csináljak

Úgy tűnhetett a rádiózás alapján, hogy Esteban Ocon ellenszegült csapata kérésének az F1-es Sao Pauló-i Nagydíjon, de a francia szerint szó sem volt ilyesmiről: elmagyarázta, mi is történt.

Az interlagosi verseny hemzsegett a csapattársak közötti feszültségtől és meg nem történt helycseréktől. Az Alpine sem volt ez alól kivétel: a verseny utolsó fázisában történt safety car-fázis során kérték arra a rádióban Esteban Ocont, hogy ne csatázzon majd a mögötte jobb állapotú abroncsokon érkező Fernando Alonsóval. A francia azonban úgy reagált, szeretne az előtte haladó Sebastian Vettel megelőzésére koncentrálni inkább.

Ocon végül a németet le is vadászta az újraindításnál, de még az első körben elengedte maga mellett Alonsót is. Az egyszeres futamgyőztes a leintést követően elmagyarázta, hogy esze ágában sem volt ellenszegülni a csapata kérésének, csak előbb le akarta tudni az Aston Martin versenyzőjét:

„Szerintem nagyon nem jól értelmezték ezt. Az emberek azt gondolták, nem akarom elengedni Fernandót. De én annyit mondtam, hogy nem, nem fogom elengedni az újraindításnál, hanem megelőzöm Sebet, és amint a helyzet megnyugszik, akkor meg fogjuk ezt oldani” – magyarázta Ocon, akit a Motorsport.com idéz. „Nem fogok vele harcolni, el fogom engedni, és pontosan ezt is tettem. Nem is tudtam volna feltartani, hiszen nagyon gyors volt a lágy gumikon, és nyilván a teljes csapat szempontjából értékes pozíciókat lehetett szerezni. Szóval tisztában voltam vele, mi a szituáció, és a csapatnak nem kellett megmondania, hogy mit tegyek.”

ocon-brazil-dppi-f1



Az esetnek külön pikantériát adott, hogy a szombati sprinten a start után kétszer is összeért Ocon és Alonso, a sérült autóikkal pedig a mezőny utolsó traktusaiban végeztek. Akkor Otmar Szafnauer meg is dorgálta a versenyzőit, Ocon szerint mindez azonban már a múlté: „Szerintem ma boldog a csapat. Ami ma történt, az ma történt, ami meg előző este, az előző este.”

A francia pilóta azt is elárulta, hogy nem beszélték meg Alonsóval a szombati eseményeket, de szerinte nincs is közöttük semmiféle konkrét feszültség: „Nem. Nyilván nem volt túl szép, amit a médiában mondott. De mindig is rendkívüli módon tiszteltem őt. Ő egy legenda, és mindörökké tisztelni fogom. És nem számít, mit mondott nektek, srácok, jobban érdekel, amikor egymás között beszélünk” – fogalmazott Ocon, aki arra a kérdésre, hogy változtat-e a spanyolról alkotott álláspontján, hogy a szezon végén átigazol az Aston Martinhoz, így felelt: „Még inkább motivál, hogy legyőzzem őt jövőre!”

Magán a vasárnapi versenyen amúgy Alonso az ötödik, Ocon pedig a nyolcadik helyen futott be, amellyel 19 pontosra növelte az Alpine a McLarennel szembeni fórját a konstruktőri negyedik helyért folytatott harcban. Ocon szerint ugyan kényelmesebbé vált a helyzetük, de így sem lazíthatnak a hétvégi évadzárón:

„Rendkívül boldog vagyok a csapat miatt. Összességében ez a 14 pont döntő jelentőségű ebben a szakaszban, hiszen így nagy előnnyel megyünk Abu Dhabiba. Az autó nagyon-nagyon gyors volt, és jó ötlet volt, hogy különböző stratégiával mentünk. Az egyik ugyan jobban működött, mint a másik, de felzárkóztunk és tökéletesen hajtottuk végre mindkettőt. De még nem nyugodhatunk meg, az utolsó fordulóban is őrülten kell nyomni, de egyértelmű, hogy az előny levett rólunk némi nyomást.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: