DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
Élő cikkek

ÉLŐ: A Sao Pauló-i Nagydíj sprintkvalifikációja

Brazília adhat otthont az idei szezon utolsó sprintfutamának, ahonnan óriási meglepetésre Kevin Magnussen rajtolhat az élről. Kövessék velünk élőben az eseményeket.

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdetét veszi a 2022-es idény utolsó sprintje, melyen a Haas versenyzője, Kevin Magnussen várhatja az első helyről a lámpák kialvását.

A magyar idő szerint péntek este tartott időmérő edzésen a dán versenyző szerezte meg a pole-pozíciót, az esős kvalifikáción. Ezzel hazájában ő lett az első, aki rajtelsőséget szerzett a Formula-1-ben. Ehhez a változó körülményekre is nagy szükség volt, de ez hozott szerencsét George Russell számára is, aki a Haas pilótája és Max Verstappen mögül a harmadik helyről indulhat, bár a sóderágyban végezte az edzés utolsó szakaszában.

Érdekesség, hogy a sor végén is egy Haas fog állni, köszönhetően Mick Schumachernek, akinek nem volt szerencséje a Q1-ben. A rajtrácsról nemrégiben mi is írtunk.

Magnussen már készen áll! 

 

A rend kedvéért pár lényeges információ. Bokszkiállás nem kötelező, a pilótáknak pedig 24 körük lesz megszerezni a lehető legjobb rajthelyet a holnapi nagydíjra, miközben az értékes bónuszpontokról sem szabad megfeledkezni, amit az első nyolc között osztanak ki. 

A tegnapi nap mindenki Magnussennel foglalkozott, de szót kell ejteni a Ferrari újabb hibájáról. Charles Leclerc intereken ment ki, miközben a Q3 elején még ez korainak tűnt. Emiatt a monacói végül nem tudott normális kört futni, így csak a tizedik helyet szerezte meg. 

A sprint 20:30-kor kezdődik meg hivatalosan, időközben már a bokszutca lámpája is zöldre váltott. 

Steiner a futam előtt: „Azt hiszem, minden a rajton múlik. Kevin tudja, mit kell tennie, a ma délelőtti FP2 során tesztelte a gumikat is, szóval neki kell irányítania. Nem mondtam neki semmit. Tudjuk, hogy jó versenyző, és tudjátok, hogy a versenyzők amúgy sem hallgatnak rám, szóval nincs értelme bármit is mondani neki, tisztában van azzal, mit kell tennie” – árulta el a Sky Sports élő adásában.

Bár az esőről is szó volt, amit gyakorlatilag az egész hétvégére ígértek, ezúttal napsütéses idő fogadja a mezőnyt. A levegő hőmérséklete 22 fok, az aszfalté 35. 

Figyelni kell még a Mercedes autóira is. Ugyan Toto Wolff korábban úgy kalkulált, a pálya nem igazán fog feküdni nekik, az edzéseken egészen bíztató volt a tempójuk. Azt se feledjük, mit művelt tavaly itt Lewis Hamilton, aki a mezőny legvégéről ugrott fel az ötödik pozícióig. 

„Ha be tudunk ugrani az 1-es kanyarban, az jó lenne, de ha nem, akkor majd később elkapjuk őt. Érdekes lesz látni, a többiek milyen gumit választanak. Jó tempóra lesz szükségünk” – mondta el a rajt előtt Verstappen a Sky-nak.

Pár perc és rajtol a mezőny, vajon hamar elkapják Magnussent, vagy meglepetést látunk Interlagosban? 

Kiderült közben, milyen gumit választottak a pilóták. A többség ahogyan az várható volt a lágyak mellett tette le a voksát, a kivételt Max Verstappen és Nicholas Latifi jelenti, akik a közepessel indulnak majd. 

Kockázatosnak tűnhet ez így, de lehet nekik lesz igazuk. A mezőny közben elindult a felvezető körre. Hamarosan start!

Magnussen simán eljött a rajtnál, Verstappennek pedig figyelnie kell, mert nagyon nézelődik mögötte Russell. A két Alpine is összeért, Ocon és Alonso a hatodik, valamint a hetedik helyen vannak.

Hátrébb Mick Schumacher rajtolt nagyot, a 16. helyen van jelenleg. A német az utolsóról indult. 

Russell folyamatosan ostromolja Verstappent...

Ez Magnusennek némi előnyt és levegőt jelent, de a középső szektorban hamar utoléri őt a Red Bull és a Mercedes. Ez a csata egyébként a mögöttük lévőknek is kedvez. 

Sainz futja meg a leggyorsabb kört 1:14.522-vel, a spanyol a negyedik helyre ugrott fel. 

És Verstappen az élen! A holland a célegyenes végén kapta el a Haas pilótáját. Az 1-es kanyarban vetődött be. 

Stroll négyet, Hamilton pedig két helyet jött előre a rajthoz képest. 

Magnussen elkezdte veszíteni a pozíciókat, Russell és Sainz is elkapta. 

Így akadt össze a két Alpine. Később egyébként újra egymásnak mentek. Alonso első szárnya megsérült, azóta visszaesett az utolsó helyre. 

Charles Leclerc nem profitált sokat a rajtból, jelenleg beszorult Ocon mögé és a kilencedik a Ferrari pilótája. 

Rövid ideig élt a dán királysága. Kevin Magnussent már Lewis Hamilton is megelőzte, így csak az ötödik. A hétszeres világbajnok úgy látszik, ma is szép felzárkózást mutat be. 

Íme a pillanat, amikor megsérül Alonso első szárnya. A szárny véglapja még mindig a célegyenesben hever. 

9 kört követően Verstappen az élen, Russell követi durván egy másodperc lemaradással, mögöttük Sainz, Hamilton, Perez, Magnussen, Norris, Leclerc, Gasly és Ocon zárja a legjobb tízet. 

Úgy látszik ez a házon belüli meccsek napja. Most a két Aston Martin talált egymásra, Lance Stroll pedig komolyan leszorította a pályáról Sebastian Vettelt. 

Íme: 

Jegyezték az esetet, Stroll közben visszaesett. A 13. helyen van, Vettel azonban már a 10. 

Russell mindjárt elkapja Verstappent, nagyon közel került a kétszeres világbajnokhoz. 

Kétszer is komolyan megpróbálkozott a brit pilóta, végül Verstappen nagyszeűen védekezett. 

Alex Albon miatt rövid időre sárga zászló volt az 1-es kanyarban. A Williams megállt alatta, így a mezőny végéről indulhat holnap. 

Közben Leclerc és közel Norrishoz, de hatalmas csata van az első helyért. 

Eddig bírta Verstappen! Russell az élen, végül körbe autózta riválisát. 

Jók a Mercedesek, Hamilton is közel van Sainzhoz. 

Veszélyes manőverért Lance Stroll kapott egy 10 másodperces bünetetést. 

Ez a Tweet magáért beszél... 

Gyorsan változnak a dolgok. Sainz és Hamilton kettőse utolérte Verstappent. 

Bajban a holland. Sainz keményen vetődött be az 1-es kanyarban és össze is értek, így megsérült a Red Bull első szárnya, jelenleg pedig Hamilton nyüstöli őt. 

Hamilton is elment, ezzel Russell, Sainz, Hamilton az top3 jelenleg. 

Kemény csata volt! 

Dícséret illeti az Alfa Romeo versenyzőit is. Tegnap elég rosszul sült el nekik az időmérő edzés, de most a 14-15. helyeken halad Guanyu Zhou és Valtteri Bottas. 

Még kettő kör vissza. Leclerc megelőzte Norrist, így a hatodik, de ez lesz neki a végállomás. Mindesetre kármentésnek nem volt rossz futam ez a Ferrari szempontjából, de Sebastian Vettel kilencedik helye is említést érdemel. 

Még egyetlen kör! Russell nyerni fog, ez igazából már nem kétséges, a második helyért viszont még nagy meccs van. 

Itt a vége! George Russell látja meg elsőként a kockás zászlót, a Mercedes pilótájával pedig korábban még nem fordult elő ilyen. 

Russell így megszerezte a pole-pozíciót holnapra, vagyis a Magyar Nagydíjhoz hasonlóan, Brazíliában is az élről indulhat majd. Sainz a második, Hamilton a harmadik. 

Íme a végeredmény! 

Egy izgalmas és látványos futamon vagyunk túl, ami kialakította a holnapi nagydíj rajtsorrendjét. Várjuk önöket holnap is, mára pedig köszönjük a figyelmüket! Viszlát!