DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
20:50

Közben Leclerc és közel Norrishoz, de hatalmas csata van az első helyért. 

Egy izgalmas és látványos futamon vagyunk túl, ami kialakította a holnapi nagydíj rajtsorrendjét. Várjuk önöket holnap is, mára pedig köszönjük a figyelmüket! Viszlát! 

Íme a végeredmény! 

Russell így megszerezte a pole-pozíciót holnapra, vagyis a Magyar Nagydíjhoz hasonlóan, Brazíliában is az élről indulhat majd. Sainz a második, Hamilton a harmadik. 

Itt a vége! George Russell látja meg elsőként a kockás zászlót, a Mercedes pilótájával pedig korábban még nem fordult elő ilyen. 

Még egyetlen kör! Russell nyerni fog, ez igazából már nem kétséges, a második helyért viszont még nagy meccs van. 

Még kettő kör vissza. Leclerc megelőzte Norrist, így a hatodik, de ez lesz neki a végállomás. Mindesetre kármentésnek nem volt rossz futam ez a Ferrari szempontjából, de Sebastian Vettel kilencedik helye is említést érdemel. 

Dícséret illeti az Alfa Romeo versenyzőit is. Tegnap elég rosszul sült el nekik az időmérő edzés, de most a 14-15. helyeken halad Guanyu Zhou és Valtteri Bottas. 

Kemény csata volt! 

Hamilton is elment, ezzel Russell, Sainz, Hamilton az top3 jelenleg. 

Bajban a holland. Sainz keményen vetődött be az 1-es kanyarban és össze is értek, így megsérült a Red Bull első szárnya, jelenleg pedig Hamilton nyüstöli őt. 

Gyorsan változnak a dolgok. Sainz és Hamilton kettőse utolérte Verstappent. 

Ez a Tweet magáért beszél... 

Veszélyes manőverért Lance Stroll kapott egy 10 másodperces bünetetést. 

Jók a Mercedesek, Hamilton is közel van Sainzhoz. 

Eddig bírta Verstappen! Russell az élen, végül körbe autózta riválisát. 

Alex Albon miatt rövid időre sárga zászló volt az 1-es kanyarban. A Williams megállt alatta, így a mezőny végéről indulhat holnap. 

Kétszer is komolyan megpróbálkozott a brit pilóta, végül Verstappen nagyszeűen védekezett. 

Russell mindjárt elkapja Verstappent, nagyon közel került a kétszeres világbajnokhoz. 

Jegyezték az esetet, Stroll közben visszaesett. A 13. helyen van, Vettel azonban már a 10. 

Íme: 

Úgy látszik ez a házon belüli meccsek napja. Most a két Aston Martin talált egymásra, Lance Stroll pedig komolyan leszorította a pályáról Sebastian Vettelt. 

9 kört követően Verstappen az élen, Russell követi durván egy másodperc lemaradással, mögöttük Sainz, Hamilton, Perez, Magnussen, Norris, Leclerc, Gasly és Ocon zárja a legjobb tízet. 

Íme a pillanat, amikor megsérül Alonso első szárnya. A szárny véglapja még mindig a célegyenesben hever. 

Rövid ideig élt a dán királysága. Kevin Magnussent már Lewis Hamilton is megelőzte, így csak az ötödik. A hétszeres világbajnok úgy látszik, ma is szép felzárkózást mutat be. 

Charles Leclerc nem profitált sokat a rajtból, jelenleg beszorult Ocon mögé és a kilencedik a Ferrari pilótája. 

Így akadt össze a két Alpine. Később egyébként újra egymásnak mentek. Alonso első szárnya megsérült, azóta visszaesett az utolsó helyre. 

Magnussen elkezdte veszíteni a pozíciókat, Russell és Sainz is elkapta. 

Stroll négyet, Hamilton pedig két helyet jött előre a rajthoz képest. 

És Verstappen az élen! A holland a célegyenes végén kapta el a Haas pilótáját. Az 1-es kanyarban vetődött be. 

Sainz futja meg a leggyorsabb kört 1:14.522-vel, a spanyol a negyedik helyre ugrott fel. 

Ez Magnusennek némi előnyt és levegőt jelent, de a középső szektorban hamar utoléri őt a Red Bull és a Mercedes. Ez a csata egyébként a mögöttük lévőknek is kedvez. 

Russell folyamatosan ostromolja Verstappent...

Hátrébb Mick Schumacher rajtolt nagyot, a 16. helyen van jelenleg. A német az utolsóról indult. 

Magnussen simán eljött a rajtnál, Verstappennek pedig figyelnie kell, mert nagyon nézelődik mögötte Russell. A két Alpine is összeért, Ocon és Alonso a hatodik, valamint a hetedik helyen vannak.

Kockázatosnak tűnhet ez így, de lehet nekik lesz igazuk. A mezőny közben elindult a felvezető körre. Hamarosan start!

Kiderült közben, milyen gumit választottak a pilóták. A többség ahogyan az várható volt a lágyak mellett tette le a voksát, a kivételt Max Verstappen és Nicholas Latifi jelenti, akik a közepessel indulnak majd. 

Pár perc és rajtol a mezőny, vajon hamar elkapják Magnussent, vagy meglepetést látunk Interlagosban? 

„Ha be tudunk ugrani az 1-es kanyarban, az jó lenne, de ha nem, akkor majd később elkapjuk őt. Érdekes lesz látni, a többiek milyen gumit választanak. Jó tempóra lesz szükségünk” – mondta el a rajt előtt Verstappen a Sky-nak.

Figyelni kell még a Mercedes autóira is. Ugyan Toto Wolff korábban úgy kalkulált, a pálya nem igazán fog feküdni nekik, az edzéseken egészen bíztató volt a tempójuk. Azt se feledjük, mit művelt tavaly itt Lewis Hamilton, aki a mezőny legvégéről ugrott fel az ötödik pozícióig. 

Bár az esőről is szó volt, amit gyakorlatilag az egész hétvégére ígértek, ezúttal napsütéses idő fogadja a mezőnyt. A levegő hőmérséklete 22 fok, az aszfalté 35. 

Steiner a futam előtt: „Azt hiszem, minden a rajton múlik. Kevin tudja, mit kell tennie, a ma délelőtti FP2 során tesztelte a gumikat is, szóval neki kell irányítania. Nem mondtam neki semmit. Tudjuk, hogy jó versenyző, és tudjátok, hogy a versenyzők amúgy sem hallgatnak rám, szóval nincs értelme bármit is mondani neki, tisztában van azzal, mit kell tennie” – árulta el a Sky Sports élő adásában.

A sprint 20:30-kor kezdődik meg hivatalosan, időközben már a bokszutca lámpája is zöldre váltott. 

A tegnapi nap mindenki Magnussennel foglalkozott, de szót kell ejteni a Ferrari újabb hibájáról. Charles Leclerc intereken ment ki, miközben a Q3 elején még ez korainak tűnt. Emiatt a monacói végül nem tudott normális kört futni, így csak a tizedik helyet szerezte meg. 

A rend kedvéért pár lényeges információ. Bokszkiállás nem kötelező, a pilótáknak pedig 24 körük lesz megszerezni a lehető legjobb rajthelyet a holnapi nagydíjra, miközben az értékes bónuszpontokról sem szabad megfeledkezni, amit az első nyolc között osztanak ki. 

Magnussen már készen áll! 

 

Érdekesség, hogy a sor végén is egy Haas fog állni, köszönhetően Mick Schumachernek, akinek nem volt szerencséje a Q1-ben. A rajtrácsról nemrégiben mi is írtunk.

A magyar idő szerint péntek este tartott időmérő edzésen a dán versenyző szerezte meg a pole-pozíciót, az esős kvalifikáción. Ezzel hazájában ő lett az első, aki rajtelsőséget szerzett a Formula-1-ben. Ehhez a változó körülményekre is nagy szükség volt, de ez hozott szerencsét George Russell számára is, aki a Haas pilótája és Max Verstappen mögül a harmadik helyről indulhat, bár a sóderágyban végezte az edzés utolsó szakaszában.

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdetét veszi a 2022-es idény utolsó sprintje, melyen a Haas versenyzője, Kevin Magnussen várhatja az első helyről a lámpák kialvását.