DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Marko: Alig van, aki felér Verstappen tudásának akár a feléhez

Teljesen odavan Max Verstappen vezetési tudásáért a Red Bull főtanácsadója. Úgy véli, mindössze két pilóta van a mezőnyben, aki egyáltalán megközelíti a hollandot, 2023-ban is sikerre számít.

Egyedül Charles Leclerc-t és Lewis Hamiltont tartja olyan kaliberű pilótának Helmut Marko, aki legalább nagyjából felér Max Verstappen szintjére. Évek óta nem kérdés, hogy a holland valóban óriási ásza a mezőnynek, amióta levetkőzte forrófejűsége miatt elkövetett, komoly következményekkel járó vezetői hibáit.

A kor már nem Hamiltonnak dolgozik, a tapasztalat azonban még a brit mellett szólna. Marko szerint azonban Verstappen nála is jobb, nem is kevéssel. Amennyiben megmarad a Red Bull kiváló autója és fölénye, még sok világbajnoki címet nyerhet az istálló a következő években.

„Azt gondolom, hogy mindössze két pilóta van most, aki egyáltalán félig megközelítheti Verstappen szintjét, Charles Leclerc és Lewis Hamilton. Tavaly a brit, idén a monacói ellen kellett küzdenie a Red Bull ászának, de míg a tavalyi csatározás az utolsó körig tartott, a Ferrari idén korán visszaesett, így nem tudott mit tenni a holland dominanciájával szemben” – fogalmazott Helmut Marko az RTL-nek adott interjújában.

Verstappen kétszer olyan jó lenne, mint legfőbb riválisai?


„A Ferrari az időmérőkön különösen nagy nehézség elé állította a gárdát, de csapatszinten és vezetői hibák tekintetében is sokkal többet bakiztak, ha összehasonlítjuk Verstappennel. Hamiltonnak az óriási tapasztalata révén komoly előnye van most is. Hihetetlenül képes saját magát motiválni, meggyőződésem, hogy 2023-ban jóval erősebb autójuk lesz és komoly kihívást jelent majd nekünk.”

„Max magabiztosabban vezet, mint valaha, sokkal jobb a rálátása a dolgokra, mostanában pedig igazi gumimágus is lett. Egészen kiválóan kezeli az abroncsokat, hosszabb etapot képes menni komoly időveszteség nélkül, mint a riválisok az eggyel keményebb keveréken. Mindezt úgy, hogy az etapok első köreiben mindenki másnál két másodperccel gyorsabban képes menni. A többiek még csak próbálgatják a tapadást, miközben Max már száguld” – tette hozzá Marko.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: