DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Stuck: A Red Bull 2024-ben érzi majd meg a büntetés hatásait

A Red Bull aerodinamikai tesztelésekre vonatkozó büntetése túl későn jött ahhoz, hogy beleszóljon a 2023-as erősorrendbe – véli Hans-Joachim Stuck. A német nincs túl jó véleménnyel a költségsapkáról.

Az utóbbi hetekben a Red Bull szabályszegése hozta lázba a Formula-1 világát, az FIA vizsgálatai során ugyanis kiderült, hogy az energiaitalosok 1,6%-kal túllépték a 2021-es szezonra vonatkozó költségvetési limitet. Az FIA és a Red Bull végül közösen jutott megegyezésre a büntetési tételek kapcsán, amelyek hétmillió dolláros bírság befizetését, valamint a csapat aerodinamikai tesztelésekre fordítható idejének csökkentését írták elő. A korábbi F1-es versenyző, Hans-Joachim Stuck szerint azonban a Red Bull már olyannyira előrehaladott fázisában tart a 2023-as autó fejlesztésének, hogy utóbbi szankció hatásait leghamarabb 2024-ben érezheti meg az istálló.

„Meggyőződésem, hogy a Red Bull már előrehaladott szakaszában tart a 2023-as fejlesztéseknek, ezért csak az azt követő évben lehet ennek hatása. Egyértelműen jó pozícióban vannak” – idézi Stuckot a PlanetF1. Az osztrákok csapatfőnöke, Christian Horner a Mexikóban tartott sajtótájékoztatóján drákóinak nevezte a tesztelésre vonatkozó büntetést, ami szerinte a pályán is jelentős mértékben visszaköszönhet majd, Stuck szerint azonban lehetetlen köridőben kifejezni a szankció mértékét. „Először a saját szemünkkel kell látnunk, mert szerintem túlzás ezekkel a számokkal dobálózni.”



A 71 éves német a költségsapkát illetően nem fogta vissza magát, szerinte az egész szabályozás csupán egy rossz vicc, az F1-nek pedig más irányt kellene követnie: „Ez az egész egy nagy vicc. Senki nem tudná ellenőrizni, ha egy csapat bérelne egy szélcsatornát és ott tesztelne egy szárnyat. Olyan szabályok kellenének, amelyek egyértelműsítik a dolgokat. Miért nincs egységes aerodinamika, ahogy Amerikában? Milliós nagyságrendű költséget lehetne ezzel megspórolni. Számomra ez értelmesebb megoldás lenne, mint a betegszabadságot és étkeztetést ellenőrizgetni. Jelenleg minden csapat három ügyvéd társaságában hoz döntéseket, ehelyett olyan szabályok kellenének, amelyeket nem lehet vitatni. Az egész hétvége a költséglimitről szólt, miközben Max Verstappen teljesítménye majdnem észrevétlen maradt” – osztotta meg kendőzetlen véleményét Stuck.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: