DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Marko: Schumachernek nincs jövője a Haasnál

Dr. Helmut Marko szerint a Haas inkább a rutinra fog szavazni Nico Hülkenberg személyében, az osztrák szakember ugyanis a folyamatos kritikák után nem látja Mick Schumacher jövőjét az amerikaiaknál.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy Mick Schumacher nevével nem találkozhatunk majd a 2023-as rajtrácson, miután az egyetlen kiadó üléssel éppen a németet lecserélni szándékozó Haas csapata rendelkezik. Az elmúlt napokban felerősödtek a hangok, miszerint Nico Hülkenberg lehet a befutó az amerikai istállónál, aminek Stoffel Vandoorne csapatváltása is megágyazhat, a Formula-E idei bajnoka ugyanis éppen Hülkenberg szerepkörét veszi át az Aston Martinnál 2023-ban. A 35 éves német a héten nyíltan beszélt jövőjéről, azonban elmondása szerint még nem született döntés a folytatást illetően.

Schumachert korábban az AlphaTauri csapatával is szóba hozták, a faenzaiaknál azonban Nyck de Vries lett a befutó, a Red Bull akadémiájának vezetője, Dr. Helmut Marko azonban elmondta véleményét a német szorult helyzetével kapcsolatban, szerinte Günther Steiner viselkedése sokatmondó az ügyben: „Amikor ennyire nyíltan kritizálod a versenyződet, ahogy az többször is megtörtént már, akkor az azt mutatja, hogy nincs meg a bizalom a csapaton belül. Így pedig nehéz közös jövőt tervezni egymással” – mutatott rá az osztrák szakember. „Kívülről ítélve, a szezon első felében nem sikerült erős teljesítményt nyújtania, emellett több komolyabb balesetbe is keveredett, amelyek jelentős következményekkel jártak a csapat számára. Ezzel szemben azonban voltak jó versenyei is, például Nagy-Britanniában és Ausztriában. Az évad második felében sikerült jelentős fejlődés elérnie, néha viszont nem volt szerencséje a Haas rossz stratégiai döntéseivel vagy a technikai problémákkal” – idézi Markót a RacingNews365.



A 79 éves szakember azt is elárulta, hogy mi szólhat a 2019 óta semmilyen egyéb kategóriában nem versenyző Hülkenberg mellett. „Ha lenne egy nagy ígéret a lehetőségek között, akkor én őt választanám, de nem látok olyan versenyzőt, akire illene ez a leírás. A csapat számára sok forog kockán, hiszen például a nyolcadik és kilencedik hely között több milliós különbség van a díjazás tekintetében. Szerintem a Haas emiatt szeretne egy rutinos pilótát. Hülkenberg tökéletes erre a szerepre, emellett bizonyította már tehetségét. Többször is tesztelés nélkül ugrott be és mindig jól szerepelt, ez mindenképp mellette szól. A csapat számára a legfontosabb kérdés, hogy ki tudja majd őket stabilan vezetni a jövőben. Nem elképzelhetetlen, hogy Mick 2023-at a partvonalon tölti majd Ferrari-tartalékként, de sok szerződés jár le a 2023-as szezon végén, ezért lesz néhány szabad ülés a rajtrácson” – zárta gondolatait Marko.

A 2022-es szezon eddigi részében csupán 12 egységet begyűjtő Schumacher azonban a körülmények (számára) szerencsés alakulása esetén még biztosíthatja helyét a jövő évi mezőnyben, hiszen amennyiben a Williams által bejelentett Logan Sargeantnek nem sikerül megszereznie a szuperlicenszet Abu Dhabiban, az F2-es bajnokság utolsó hétvégéjén, úgy a Haas német versenyzője előkelő pozícióban szerepelhet majd a grove-iak kívánságlistáján.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: