DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ferrari: A motor csak része a küszködésünknek

Bár a mexikói magaslat megviselte a maranellóiak erőforrását, Mattia Binotto F1-es csapatvezető szerint ez még nem magyarázza meg teljesen a hétvégi látványos szenvedésüket.

Messze idei leggyengébb hétvégéjét teljesítette a Ferrari a Mexikóvárosi Nagydíjon: míg a szezon nagy részében legalább közel voltak a Red Bullhoz, sőt olykor versenyre is tudtak kelni Max Verstappenékkel, ezúttal óriási volt a lemaradásuk, ráadásul még a Mercedestől is egyértelműen kikaptak, így csupán a harmadik erőt jelentették.

Azt a versenyzők is elismerték, hogy a magaslati levegő vélhetően jobban visszavetette őket, mint a riválisokat, emiatt Charles Leclerc megfogalmazása szerint a „senki földjén” autóztak a vasárnapi versenyen. Ám arra a monacói és Carlos Sainz is utalt már az időmérőt követően, hogy ez aligha magyarázza a teljes hátrányukat: a spanyol konkrétan arra utalt, hogy a rázóköveken a vártnál rosszabbul viselkedik az F1-75-ös.

ferrari-mexiko-2022-f1



Mattia Binotto is arra utalt a mexikói futamot követő értékelésében, hogy az autó beállításaival nem stimmelt valami, de egyelőre konkrét magyarázatot nem tudott adni a kiugró hátrányukra:

„Erőforrás tekintetében nem nyújtottuk a legjobb teljesítményünket a hétvégén, de nem hiszem, hogy ez megmagyarázná a nagy részét” – idézi a Scuderia csapatvezetőjét az F1i.com szaklap. „Ez is része az egyenletnek, de ennél többről van szó. Egyértelműen többről van szó, és meg kell ezt vizsgálnunk, mert egyelőre nincs világos válaszunk.”

„A vezethetőség nem volt a legjobb, az autó egyensúlya sem. Biztos vagyok benne, hogy ha meghallgatom a pilóták megbeszélését, akkor azt fogják mondani, hogy nem kanyarodott az autó, és meg kell néznünk ennek az okát, mert egyelőre nincs nyilvánvaló magyarázatunk rá.”

Az ötödik-hatodik hely ellenére a Ferrari stabilan őrzi a Mercedes előtt a konstruktőri második helyet, Leclerc pedig azt is hozzátette a leintést követően, hogy reméli, hogy a Spa melletti legrosszabb hétvégéjük csak egyszeri alkalom volt, s a brazíliai versenyen újra visszatérhetnek a közvetlen élbolyba.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: