DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Megszületett az ítélet az Aston Martin ügyében is

Nem sokkal a Red Bull túlköltekezésével kapcsolatos szankciók kihirdetése után az FIA közölte: 450 ezer dollárra bírságolják az Aston Martint, mert rosszul tüntetett fel költségeket a beszámolójában.

Amikor az FIA néhány hete közzétette a csapatok 2021-es költségvetéseivel kapcsolatos vizsgálatok eredményét, a fő figyelem a túlköltekező Red Bullra irányult. A közlemény azonban említette az Aston Martint is, amely ugyan a költségplafon alatt maradt, de adminisztrációs hibát követett el a folyamat során, így rájuk is büntetés várt.

A Mexikóvárosi Nagydíj péntekjén pedig ki is derült, hogy pontosan mi: miután a csapat is aláírta a szabálysértést beismerő egyezményt, az Aston Martint 450 ezer dollár pénzbírsággal sújtották (valamint a költségsapka betartását vizsgáló bizottság költségeit is nekik kell megtéríteniük). Ennek befizetésére 30 napja van az alakulatnak.

aston-austin-buntetes-2022-f1



A mostani közlemény újfent kiemeli, hogy az Aston Martin nem lépte át a 2021-es költséglimitet, a szabályszegést azzal követték el, hogy a benyújtott beadványukban pontatlanul és helytelenül zártak ki vagy éppen tüntettek fel költségeket a limit alá tartozó tételek közé.

Az FIA összesen 12 pontos listát állított össze arról, hogy miket is érintett mindez: többek között említik az új gyárközponttal és az új szimulátorral kapcsolatos költségeket, az átvehető alkatrészekkel kapcsolatos elszámolásokat, valamint akárcsak a Red Bullnál, itt is előkerül a személyzet étkeztetésének kérdésköre is, sőt bizonyos bútorok elszámolása is.

A Nemzetközi Automobil Szövetség hangsúlyozza: nem elég, hogy nem volt szó költségtúllépésről, arra sincs semmi bizonyíték, hogy az Aston Martin rosszhiszeműen követte volna el a fent említett procedurális kihágásokat, így ezt is figyelembe vették az említett pénzbüntetés meghatározásakor.

Érdekesség, hogy néhány hónapja a Williamst már megbírságolták költséglimittel kapcsolatban: náluk 25 ezer dollár volt az „ára” annak, hogy késve nyújtottak be bizonyos dokumentumokat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: