DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Ferrari: Előnyt jelent a Red Bull végsebessége

Laurent Mekies, a Scuderia sportigazgatója szerint támadni és védekezni is jobban az egyenesbeli fölény révén az RB18-assal. Vegyes érzésekkel értékelte az USA Nagydíj hétvégéjét a szakember.

Idén már nem először láthattuk azt, hogy remekelt az időmérőn a Ferrari, hiszen Carlos Sainz és Charles Leclerc zárt az első két helyen – igaz, míg a spanyol pole-ból is indulhatott, a monacói a motorcserés büntetése révén csak a 12. pozícióból. Sainz aztán már az első kanyarban kiszállt a küzdelemből, miután George Russell nekiütközött, Leclerc viszont a biztonsági autós fázis alatt megejtett bokszkiállásának is köszönhetően végül dobogón végzett.

„Nagyon-nagyon vegyesek az érzések” – értékelte az austini hétvégét Laurent Mekies, a maranellóiak sportigazgatója. „Kicsit sokkoló volt Carlost 300 méter után így elveszíteni, manapság nagyon ritkán láthatunk ilyesmit történni. Ez is a játék része, de nyilván kár érte. Remek lehetőség volt, és az alapján, ahol a Red Bull volt, nagyszerű lett volna harcban lenni Carlosszal.”

ferrari-redbull-austin-dppi-2022



„Másrészt viszont az, hogy Charles a 12. helyről indulva egy ponton második is volt, briliáns felzárkózás volt a részéről, úgyhogy szép munka volt tőle és a csapattól. Úgy gondolom, egy ponton remek csatát vívott Maxszal is, keményen próbálkozott. Úgy érzem, még mindig hiányzott egy kicsi Max ellen ilyen versenykörülmények között, de azért megpróbálta.”

Mekies arra is kitért, hogy a rivális Red Bull ismét egyértelműen előnyben volt az egyenesekben a végsebesség terén, márpedig ez a párharcok során komoly fegyverténynek számít akár védekezésről, akár támadásról van szó – ahogy azt láthattuk például akkor, amikor Max Verstappen megelőzte Leclerc-t és Lewis Hamilton, és ahogy ők viszont DRS-sel sem igazán tudtak hatékonyan visszatámadni:

„Nem ez az első futam, ahol előnyben vannak az egyenesben a többi csapathoz képest. Egyértelmű, hogy az olyan csaták esetében, mint a mostani, ez előnyt jelent számukra. Mindig igyekszünk megtalálni az egyensúlyt a köridő és a végsebesség között, és úgy gondolom, némileg előnyben vannak tempó tekintetében – ahogy az idei legtöbb vasárnapon ez volt a helyzet. Remekül tudnak védekezni ellenünk ezzel a végsebességgel.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: