DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Capito: Nem Logan nemzetisége volt a kulcs

A Williams csapatfőnöke tagadta, hogy kizárólag az állampolgársága miatt esett volna a csapat választása Logan Sargeantre. A német szerint az ifjú amerikai készen áll a Formula-1-re.

A Williams az USA Nagydíj helyszínén, Austinban jelentette be, hogy amennyiben sikerül megszereznie a szuperlicenszt, úgy az amerikai Logan Sargeant veszi át az idény végén távozó Nicholas Latifi helyét és lesz Alex Albon csapattársa. Az idei F2-es bajnokság jelenlegi harmadik helyezettje ezzel Alex Rossi rövid életű 2015-ös kalandja óta az első amerikai versenyző lehet a rajtrácson. Ahhoz, hogy megtaláljuk az utolsó teljes szezont teljesítő amerikai pilótát, egészen 2006-ig kell visszamennünk az időben: 16 éve Scott Speed a Toro Rosso volánjánál állt rajthoz az idény összes futamán. A Red Bull felfedezettje 2007-ben is versenyezhetett, a szezon közben azonban megvált tőle a faenzai alakulat, helyét pedig egy bizonyos Sebastian Vettel vette át.

Jost Capito elmondása szerint azonban nem az állampolgárságával kapcsolatos előnyök alapján döntöttek Sargeant mellett, hanem a tehetsége miatt. „Az F1 számára nagyszerű, hogy újra lesz amerikai versenyzője. De nem a nemzetiségének köszönhetően került az akadémiánkra, hanem a sikereinek és múltjának köszönhetően. Az akadémia pedig azért létezik, hogy fiatalokat juttasson az F1-be. Ha van egy ifjoncod, aki készen áll a kihívásra, valamint egy szabad ülésed, akkor ezeket a srácokat kell beültetned az autóba, máskülönben valamit rosszul csinálsz” – magyarázta a német szakember a Formula.hu jelenlétében. „Ezért jutottunk arra a következtetésre, hogy Logan a jó döntés. Nyilván nem hátrány, hogy amerikai, de nem ez volt a fő szempont a döntés meghozatalakor. A bejelentést illetően pedig: nem vagyunk hülyék, tudtuk, hogy a megfelelő időben kell előállnunk vele."



A csapatfőnök azt is elárulta, hogy mikor győzte meg őket arról az amerikai, hogy készen áll a királykategóriára. „Silverstone után gondoltuk azt, hogy Logan már kész az F1-re. Ugyanakkor a szezon olyan korai szakaszában még nem köteleződhetsz el egy versenyzővel, mert rengeteg dolog történhet a későbbiekben. Emiatt beszéltünk más pilótákkal is, és mérlegeltük a lehetőségeket. Ez is hozzájárult a döntésünkhöz, mert így van mozgásterünk, ha esetleg Logannek valamilyen oknál fogva nem lenne meg szuperlicensze. Mi azonban hisszük, hogy meglesznek a szükséges pontjai.”

„A múltamból adódóan ismert, hogy viszonylag gyorsan alkalmazom a fiatalokat, ugyanis ez a legjobb módja annak, hogy felmérjük a bennük rejlő potenciált, nem pedig az, hogy parkolópályára teszed őket. Ha látjuk, hogy valaki készen áll, akkor nem félünk meghozni a döntést, ahogy Logan esetében is tettük. Akkor sem lett volna elveszve, ha egy újabb évre az F2-be küldjük. Újoncként is futamokat nyert és remek teljesítményt nyújtott az időmérőkön is, ezért ez volt a helyes döntés” – zárta Capito.

Az idei F2 bajnokság záró fordulójára november végén kerül sor Abu Dhabiban, Sargeantnek pedig legalább az összetett hatodik helyén kellene végeznie ahhoz, hogy jövőre a Williams versenyzője lehessen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: