DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Palou: Próbáltam vigyázni az autóra

Főként az adatok gyűjtésére koncentrált Alex Palou, aki az USA Nagydíj első szabadedzésén kapott lehetőséget a McLarentől. A spanyol pilóta csak hosszú etapokat teljesített Austinban.

Több fiatal pilóta is lehetőséghez jutott az austini első gyakorláson pénteken, így például az IndyCar 2021-es bajnoka, Alex Palou is, aki 60 perc erejéig Daniel Ricciardo autóját kapta meg a McLarentől. A Chip Ganassi Racing versenyzője természetesen a gyakorlást követően elárulta, szerencsésnek érzi magát, hiszen már a tavalyi autót is tesztelhette, ettől függetlenül igyekezett óvatosan bánni a versenygéppel.

„Őrületesen gyors volt, és egyértelműen szerencsés vagyok, mivel kipróbálhattam a 2021-es autót, tehát tudtam milyen egy F1-es gép. Persze itt figyelned kell a forgalomra, és ott van az is, hogy az autó nem a tiéd. Nem szerettem volna másokat feltartani és próbáltam vigyázni az autóra. Ez a pálya, szerintem nagyon jó egy F1-es autónak, különösen a szupergyors szektorok miatt. Csodálatos élmény volt vezetni” – mondta Palou a Formula.hu munkatársának jelenlétében.

A spanyol elmondta, szíve szerint gyorsabban is ment volna, de főként a hosszabb etapokkal foglalkoztak, így a lágy gumikat már nem próbálhatta ki.



„Azt hiszem, több kör és több gumi segíthetett volna, hogy javuljak, de a mai programunk nem arról szólt, hogy gyorsan menjünk. Adatokat kellett szereznünk a csapatnak, ami sikerült is, aztán rám koncentráltunk. A szél egyébként elrontotta az egyensúlyt, főleg az 1-es szektorban volt trükkös. Az itteni autók sokkal érzékenyebbek a szélre, mint az IndyCarban. Ez közel állhat ahhoz, amit az oválokon érzünk” – folytatta Palou, aki röviden a jövőbeli F1-es terveire is kitért.

„Az IndyCar-ban mindig mosolygok, de versenyzőként, ha szereted a motorsportot, akkor az F1 lesz az, ahová menni akarsz. A pályafutásom során rájöttem, hogy az F1 nem az a hely, ahol ezt igazán el tudnám érni, de vicces módon az IndyCar bajnoki címe adta meg azt a lehetőséget, hogy most itt lehetek. Minden másodpercét kiélvezem, de nem hajszolom az Formula-1-et. Ha valaki ad nekem esélyt rá, akkor vezetni fogok, de ez a végső álom, nincs arról szó, hogy csak erre koncentrálnék. Van karrierem az IndyCarban, sikeresek voltunk, és annyi bajnokságot akarok nyerni, amennyit csak lehetséges” – zárta gondolatait a 25 esztendős versenyző.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: