DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Piastri év végéig nem mehet a McLarenhez

Andreas Seidl tudomása szerint az Alpine 2022-ben nem fogja elengedni tartalékpilóta szerződéséből Oscar Piastrit. További kérdés, hogy a franciák kinek adják a két előírt szabadedzés-lehetőséget.

Nemrég a McLaren bejelentette, hogy két újoncoknak biztosítandó szabadedzéslehetőségét két IndyCar-pilótának adja, akik a közelmúltban többször tesztelték a csapat tavalyi versenygépét: a széria 2021-es bajnoka, Alex Palou az USA Nagydíjon, a McLaren SP kötelékébe tartozó Pato O’Ward pedig Abu Dhabiban ül az MCL36-ba. Helyettük logikus választásnak tűnhetne a 2023-as igazolásnak, Oscar Piastrinak adni a két lehetőséget, aki szintén megfelel a kritériumnak, a szabadedzésekkel pedig értékes tapasztalatot nyerhetne debütálása előtt.

Csakhogy Piastri jelenleg még az Alpine versenyzője. Az FIA szerződéseket felülvizsgáló bizottsága, a CRB a McLaren 2023-ra vonatkozó kontraktusát nyilvánította érvényesnek, és megállapította, hogy az Alpine jogtalanul tart jogot a versenyzőre, ez azonban csak a következő szezonra vonatkozik, hiszen a 2022-es évre a franciáknak hatályos tartalékpilóta szerződése van az ausztrállal. A két csapat vitáját követően – kiegészítve azzal, hogy az Alpine vezetése úgy érzi, Piastri elárulta őket – pedig a nullához közelít annak esélye, hogy Otmar Szafnauerék december 31. előtt átadnák tartalékosukat a McLarennek.

„Nem hiszem, hogy ez bármin változtatna” – mondta az Autosportnak a wokingi csapatfőnök, Andreas Seidl, akit arról kérdeztek, Pierre Gasly Alpine-hoz való bejelentése változtat-e Piastri helyzetén. „A tervük továbbra is az, hogy folytassák programjukat, amennyire én tudom, ezért ilyen fronton semmilyen hírről nem tudok beszámolni.”



A McLaren-szerződés bejelentése ellenére az elmúlt versenyhétvégéken Piastri folytatta a munkát Enstone-ban, ahol a szimulátorban asszisztált a versenycsapatnak. Annak viszont csekély a valószínűsége, hogy a korábbi terveknek megfelelően Piastri edzéslehetőséget is kapna nevelőistállójától – márpedig a csapatnak gyorsan döntenie kell az újonc személyéről, hiszen négy első szabadedzés maradt a szezonból, melyek közül kettőn nem a szokásos versenyzőket kell beültetni.

Otmar Szafnauer Suzukában úgy fogalmazott, „bizonytalan”, hogy Piastri szerepet kap a csapattól bármelyik nagydíjon. Helyette az Autosport szerint Jack Doohan kaphatja az edzéseket. Róla a román-amerikai csapatfőnök a következőt mondta:

„Jack számára az elsődlegesnek jelenleg az F2-es bajnoki cím jövő évi megnyerésének kell lennie. Ebben támogatni és segíteni fogjuk, és eközben időt is biztosítunk neki az autónkban, hogy felkészülhessen a Formula-1-re. De igaz, ezzel az eshetőséggel is számolni kell, most, miután megtörtént a bejelentés” – mondta Szafnauer az idei szabadedzések kapcsán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: