DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 26. szerda
F1

McLaren: Időt kell adnunk Oscarnak

Óriási tehetségnek tartja Zak Brown a jövőre náluk debütáló ausztrált, de emlékeztet: ő is egy újonc lesz, aki ráadásul egy évig nem versenyzett. A vezérigazgató elmondta, mi nyűgözte le a pilótában.

A Formula-1-es átigazolási szezon egyik legnagyobb sztorija volt, ahogy a McLaren leigazolta az addig az Alpine kötelékeibe tartozó Oscar Piastrit az elküldött Daniel Ricciardo helyére: az FIA szerződéseket elismerő bizottságának kellett kimondania a végső szót, melyik csapattal kötött kontraktusa érvényes a fiatal pilótának. Az ausztrál juniorkarrierje parádés, újoncként bajnok lett a Formula-3-ban és a Formula-2-ben is, Zak Brown, a McLaren elnök-vezérigazgatója (aki szerint Ricciardo elküldése volt élete legnehezebb döntése) ugyanakkor óvatosságra intett a Piastrival szemben támasztott elvárásokkal kapcsolatban:

piastri-f1-2022-dppi



„Oscar eddig elért eredményei magukért beszélnek” – nyilatkozta Brown a RacingNews365.com szakoldalnak. „Szerintem fontos észben tartani, hogy ő egy újonc lesz, aki egy évet ki is hagyott. Olyan lesz, mint bárki más: egy újonc, akin lesz némi rozsda amiatt, mert nem versenyzett. De óriási tehetség, úgyhogy csak időt kell neki hagynunk. Nem szabad nyomást helyeznünk rá vagy összehasonlítgatunk bárkivel. Nem mondogathatjuk, hogy Daniel helyét veszi át vagy ilyesmi. Csak hagynunk kell, hogy beilleszkedjen és támogatnunk őt.”

„Ha a McLarenhez érkezel meg, ráadásul úgy, ahogy ő tette, a Daniel- és az Alpine-helyzet viharában, az nagy figyelmet kelt. A rajongók és a média is gyorsan kommentárt fog fűzni hozzá, de időt kell adnunk neki, hogy újoncként beilleszkedjen.”

A wokingiak vezére azt is elárulta, hogy az F1-es csapat főnökének, Andreas Seidlnek köszönhető Piastri leigazolása, hiszen a Porschénél töltött évekből ismerte a menedzsmentjét irányító Mark Webbert: „Andrea támaszkodok olyan téren, hogy milyen versenyzői felállást szeretne. Mindketten nagyon hasonlóan gondolkodunk, nem tudok olyan versenyzővel vagy teljesítménnyel kapcsolatos döntést mondani, amelyben ne értettünk volna egyet. Andreas szerezte meg őt, neki volt kapcsolata Mark Webberrel. Nyilván láttam őt versenyezni, ismertem a hátterét, de elismerés Andreasnak, hogy meg is szerezte.”

Arra a kérdésre, hogy mi az, ami leginkább meggyőzte őt Piastri kapcsán, így felelt Brown: „Az érettsége 21 évesen. Lenyűgözött, ahogyan viselkedett ebben az egész idei helyzetben. Óriási nyomást jelentett ez egy 21 éves számára, de úgy fest, erős a személyisége.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: