DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Jöhet a holland páros a Red Bullnál?

De Vries és Verstappen jó viszonyt ápol egymással, a világbajnok segített bejutni honfitársának az AlphaTaurihoz és a jelek arra utalnak, hogy akár össze is állhat a képlet. Perez számára nem lesz hely?

Nyck de Vries AlphaTaurihoz szerződése után logikusan felmerül az a forgatókönyv, hogy két holland pilóta foglalja majd el a Red Bull két ülését. Max Verstappen alighanem addig marad, ameddig akar, ráadásul hosszabb távra el is kötelezte magát, míg Sergio Perez kontraktusa 2023 végéig szól, amely után betölti 34. életévét. Az természetesnek hat, hogy az AlphaTauriból felfelé vezethet út a Red Bullhoz akkor is, ha a holland újonc már nem fiatal: 28 esztendős lesz már a következő idény kezdetén. 

Hogy mikor léphet esetleg feljebb, az más kérdés, ugyan Franz Tost, az AlphaTauri csapatfőnöke korábban több pilótánál is elmondta, hogy egy fiatalnak három szezonra van szüksége ahhoz, hogy kihozza magából a maximumot az F1-ben, most viszont úgy véli, hogy De Vriesnek ez gyorsabban fog menni: „Arra számítok, hogy Nyck betanulási ideje rendkívül gyors lesz, talán a téli teszt elég lesz neki. Ez egyben azt is jelenti, hogy elvárjuk tőle, hogy már az első futamokon versenyképes legyen 2023-ban” – mondta Tost a RacingNews365-nek.

Márpedig ha ők ezt várják tőle, Perez szerződése pedig már csak a következő szezonra szól, akkor elképzelhető, hogy De Vries 2024-ben beülhet a Red Bullba. A hollandnak lehetősége volt arra is, hogy más csapathoz igazoljon, de alighanem az volt az egyik döntő faktor nála, hogy a faenzaiaktól megnyílhat számára az ajtó egy igazi topautóba. Az életkora miatt túl sok elpazarolni való éve nincs, ha gyorsan beleszokik az AlphaTauriba és az F1-be (a Williamsnél megejtett bemutkozása erre ha garanciát nem is, reményt mindenképpen ad), akkor nincs mire várni.

-00122037_700_1



Kérdés, hogy mennyire szeretné őt előlépteni majd a Red Bull és mit gondolnak majd az energiaitalosok Perezről. A mexikói jó csapatjátékosként tette a dolgát az utóbbi két évben, bár az idei szezon első felét leszámítva elég jelentős a lemaradása Verstappen tempójához képest és a 2021-es konstruktőri bajnoki cím is leginkább az ő kezében maradt. A kapcsolata viszont Christian Hornerrel jó és Verstappen is jóban van – de vajon mennyire írja ezt felül a tisztán holland páros gondolata?

De Vries és Verstappen jó kapcsolatot ápol, régről ismerik egymást, hiszen bár a kétszeres világbajnok hosszú évek óte F1-es sztár, De Vries pedig csak újonc, de Verstappen a fiatalabb és versenyeztek együtt korábban. A monzai debütálás előtt a Red Bull sztárja oda is lépett De Vrieshez:

„Kedves volt. Váltottunk pár üzenetet tegnap este és még ma reggel is, Lewis is gratulált, mindenki kedves és támogató volt velem. Max pedig csak odajött hozzám és mondta, hogy minden rendben lesz, minden jó lesz, te is jó leszel, csak rajtolj egy jót és minden rendben lesz” – mondta erről Olaszországban a Formula.hu-nak a Williamsnél debütáló versenyző. Később aztán Verstappen is megerősítette: szerepe volt abban, hogy De Vries az AlphaTaurihoz került.

„Együtt vacsoráztunk Monzában Nyckel és mondtam neki, hogy csak hívja fel Helmutot (Markót), sose tudni, hogy mi történik. Az volt a megfelelő időpont a híváshoz, Helmut még izgatott volt a verseny miatt, úgyhogy jól alakult a dolog” – mesélte Verstappen.

„Jó a viszonyunk Maxszal, hasonló helyről jövünk. Nyilván ő egy kicsit fiatalabb, de mindketten hollandok vagyunk, a gokartban nőttünk fel és a hozzáállásunk is hasonló. Ugyan ő a fiatalabb, de kicsit úgy viselkedett, mintha a bátyám lenne” – tette hozzá De Vries.

-00122042_397

A Viaplay most megkérdezte Verstappent arról, hogy mit szólna a teljesen holland pilótafelálláshoz: „Ezt ne tőlem kérdezzétek. Ez attól is függ, hogy mi történik mellettem Checóval, ha jól teljesít, de most egyelőre csak élvezzük ki, hogy két holland lesz az F1-ben. Biztos, hogy Nyck sokat tanul az AlphaTaurinál és van egy ülése a következő évekre, aminek nagyon örülök” – válaszolta a világbajnok.

Az tehát egyértelmű, hogy a két holland jó viszonyt ápol és az a koncepció is sokakat megmozgathat, hogy két holland versenyezzen a Red Bullnál: benne van a pakliban, hogy 2023-ban komoly nyomás lesz Perezen a sajtó részéről és csapaton belülről is. Ha esetleg De Vries tényleg gyorsan tanul és rögtön hozza a jó eredményeket, miközben a mexikói ugyanúgy nem találja az összhangot a Verstappennek kedvező Red Bull-lal, mint az idei szezon második felében, akkor...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: