DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Verstappen: Őrültnek hittek, hogy a Hondát választottuk

Csak négy évet kell visszamennünk az időben, amikor a Red Bull úgy döntött, szövetségre lép az akkor még igencsak gyengélkedő Hondával. Most már látszik, kiváló lépés volt.

2015 és 2017 között a McLaren-Honda formáció csak szenvedett a mezőnyben, rengeteg technikai meghibásodást és lassú erőforrást sikerült felmutatniuk a japánoknak. Fernando Alonso többször is látványosan kritizálta a japán gyártót, a McLaren pedig igyekezett mindenáron szabadulni. Ez sikerült is, a Hondának pedig a Toro Rosso dobott mentőövet, amiből végül egy igen gyümölcsöző kapcsolat lett.

Alpha Tauri néven 2020-ban futamot is sikerült nyerni, de ennél is fontosabb, hogy 2018-ban a gyártónak sikerült a Red Bullt meggyőznie, hogy az anyacsapat is az ő erőforrásaikat használja a következő évtől. Előbb futamgyőzelmek, majd tavaly már egyéni világbajnoki cím sült ki az együttműködésből. Idén pedig dominálja a mezőnyt az álnéven továbbra is együttműködő Red Bull-Honda. Ki gondolta volna ezt négy éve?

„E pillanatban tényleg minden tökéletesnek tűnik a szövetségünkben. Együtt jártuk meg az utat a Hondával és emelkedtünk fel az elmúlt esztendőkben. A legtöbb ember azt mondta nekünk, teljesen őrültek vagyunk, hogy a Hondával szerződtünk” – idézi Max Verstappen szavait a PlanetF1.com szakoldal.

A japán gyártó hatalmas fejlődésen ment keresztül 2018 és 2021 között - most már a második bajnoki címet ünnepelhetik


„Visszatérésük után évekig nagyon nehéz időszakot éltek meg, rengeteg gondjuk volt, ezért gyengén teljesítettek. De láthatjuk, a teljes odaadás, hogy azért is megcsináljuk és semmi esetre sem adjuk fel, meg is hozta az eredményét, azóta pedig látjuk, mi történik.”

„Már tavaly is nagyon versenyképesek voltunk, idén pedig még sokkal jobb a helyzet. Nagyon büszke vagyok az egész csapatra és a Honda összes szakemberére a küzdőszellemért és a mentalitásért. Nagyon nehéz lehet, amikor ennyire minden oldalról csak kritizálnak.”

„Óriási volt rajtuk a nyomás, mindenki gyorsan várta a jó teljesítményt és a kiemelkedő eredményeket. Így is képesek voltak nyugodtak maradni, tudták, mi lehet a felemelkedés útja. Végül pedig nézzük csak meg, most hol járnak” – dicsérte a japán gyártót Verstappen.

A Red Bull karnyújtásnyi közelségben jár ahhoz, hogy 2013 óta először a konstruktőri bajnokságot is bezsebelje az energiaitalos istálló. „Igen, egyértelműen ez a következő célunk. Mindent bele fogok adni, hogy minél hamarabb bebiztosítsuk a csapatnak is az év végi elsőséget” – erősítette meg a holland ász.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: