DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Új pártfogójuk sokat vár a Stroll-Alonso párostól

Lance Stroll alulértékelt, de kiváló párost alkotnak majd Fernando Alonsóval 2023-ban – mondta a Formula.hu-nak az Aston Martin új nagykövete, Pedro de la Rosa.

De la Rosa az Aston Martin F1-es istállójának nagyköveteként tartott első hivatalos, online sajtóértekezletén áradozott honfitársáról, a kétszeres világbajnok Fernando Alonsóról, aki az Alpine-nak hátat fordítva 2023-ban csatlakozik a silverstone-i csapathoz. A zöldek új csapatfunkcionáriusa a történelem egyik legjobb autóversenyzőjének titulálta a spanyolt, ugyanakkor a Formula.hu kérdésére válaszolva méltatta Lance Strollt is.

„Szerintem Lance borzasztóan alulértékelt, pedig ha megvizsgáljuk a karrierjét, láthatjuk, hogy minden junior kategóriában nyert, mielőtt eljutott az F1-be. Hány versenyző mondhatja el ezt rajta kívül?” – mondta lapunknak De la Rosa a kanadairól, akit a közvélemény gyakran vádol azzal, hogy kizárólag az édesapja, az Aston Martint is birtokló konzorciumot irányító Lawrence Stroll szerepvállalása miatt versenyezhet az autósport elitkategóriájában. 

stroll_6



A nagykövet szerint van hasonlóság Stroll és a leendő márkatárs, Alonso között, ugyanakkor véleménye szerint van olyan terület is, ahol a kanadai a mezőny legjobbjai közé sorolható.  A spanyol egy példát is felhozott erre, mégpedig az idei Belga Nagydíjról. 

„Mindketten roppant elkötelezett versenyzők, ráadásul közös bennük az is, hogy mindketten extrém módon jól rajtolnak, az első körös teljesítményük is lenyűgöző. Lance most, Suzukában is óriásit rajtolt, káprázatos volt, ahogyan megelőzte Valtteri Bottast. Lance egyébként extrém gyors is, ráadásul bizonyos kanyartípusokban egyike a leggyorsabbaknak. Spában például alkalmam nyílt megtekinteni a telemetriai adatokat, a versenyzők telemetriai adatainak összehasonlítását a Pouhonról. Azonnal kiszúrtam, hogy az egyetlen pilóta, aki abszolút padlógázzal teljesítette a Pouhont, az Lance volt. Mivel mindannyian tudjuk, hogy ez mennyire nehéz kanyar, mennyire nem könnyű padlógázzal menni ott a kvalifikáción, így roppant meggyőzőnek találtam ezt az adatot” – mondta az F1-ben 1999 és 2012 között az Arrows, a Jaguar, a McLaren, a Sauber és a HRT színeiben összesen 104 nagydíjon rajtolt expilóta, akinek legjobb eredménye a 2006-os Magyar Nagydíjon elért 2. helyezés volt. 

Noha a paddockban általános vélemény az, hogy az Alonso-Stroll kombinációban kódolva van a robbanás, a Formula.hu kérdésére válaszolva De la Rosa leszögezte: a párost abszolút életképesnek érzi, a korkülönbség pedig nem hátrány, sokkal inkább előny lesz. 

„Roppant érdekes kombinációt alkotnak majd ők ketten és már nagyon várom, hogy együtt dolgozhassak velük. Az egyikük 23 éves, a másik 41. Szerintem ez a párosítás fantasztikus lesz és úgy gondolom, hogy Fernando nagyon jól fog együttműködni Lance-szal. A korkülönbség nagy, ami szerintem biztosítja majd azt, hogy csapattársként segíteni fogják egymást” – mondta a spanyol, akinek a csapat nagyköveteként az egyik feladata az lesz, hogy segítse a versenyzők együttműködését. 

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: