DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Aston Martin: Drugovich várjon, ahogyan De Vries

Türelemre kérte a tartalékpilótaként a csapat kötelékébe került Formula-2-es bajnokot Mike Krack. Nyck de Vries esetével példálózott, aki három évvel saját mellőzése után érdemelte ki a királykategóriás ülést.

Több párhuzamot is találhatunk a Formula-2 2019-es és 2022-es bajnoka, Nyck de Vries, valamint Felipe Drugovich pályafutása között. Mindkettő versenyző harmadik szezonjában – a szokásosnál később, hiszen Charles Leclerc, George Russell vagy Oscar Piastri már első nekifutásra győzött – nyerte meg a bajnoki címet, Formula-1-es istálló támogatása nélkül, a királykategória csapatai pedig egyaránt mellőzték mindkettőjüket a következő évi versenyzői üléseket illetően.

Az A terv helyett mindkét versenyzőnek kényszerpályára kellett vonulnia, hiszen a szabályok értelmében az F2-ben címvédőként nem maradhattak. De Vries a Mercedes Formula-E-pilótája lett, és ezen a kapcsolaton keresztül vált tartalékversenyzővé az F1-es részlegen, Drugovich pedig az Aston Martintól kapott ugyancsak tartalékos pozíciót. A holland közvetve a Mercedes posztjának köszönheti, hogy 2023-ban állandó pilóta lesz az AlphaTaurinál: a brackley-i csapat adta kölcsön partnerének, a Williamsnek Alex Albon kidőlése után Monzában, ami szenzációs beugró teljesítményéhez vezetett. Az Aston Martin csapatfőnöke, Mike Krack szerint az ő esete motiválhatja Drugovichot, hogy van esély később a Formula-1-be kerülni.



„Azokat a versenyzőket, akik nem nyerik meg az F2-t vagy F3-at már az első évükben, gyakran beskatulyázzák mint ’második legjobbakat’, ami főleg Nyck esetében nem volt igazságos megítélés” – idézi a RaceFans.net Kracket. „Felipe esetében az érett versenyzése volt ránk nagy hatással. Nem volt forrófejű a versenyeken, inkább behozta az autót.”

„Egyik juniorprogramhoz vagy akadémiához sem kötődött. A saját útjukat járták, ez pedig nagy hatással volt ránk” – folytatta a csapatfőnök. Az Aston Martin újonnan induló pilótaprogramjának első tagja Drugovich lett: a csapattámogatás, mint De Vries esetében a Mercedes háttere, segíthet a jövőben versenyzői ülést találni a 22 éves brazil számára. „Ennek tetejébe nem az egyik híres csapatot választotta a harmadik évre, ami tükrözi az önbizalmat. Még így is sikerült neki, ami szintén nagyon meggyőző” – folytatta Krack, arra utalva, hogy Drugovich az MP Motorsportnál versenyzett 2022-ben, míg az előző hét bajnok mind a Prema vagy ART színeiben győzött az F2-ben.

„Mindent összevetve Felipe és a környezete nagyon profi, jól értik a közeget és rendelkeznek a kellő türelemmel, amely Felipét az F1-be juttathatja” – dicsérte a tartalékpilótát Krack, hozzátéve, hogy a De Vrieséhez hasonló türelem eredményt hozhat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: