DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Működik az Alpine várva várt fejlesztése

Fernando Alonso és Esteban Ocon egyaránt rendkívül élvezte a Szingapúri Nagydíj első napját azok után, hogy az Alpine által hozott újítás az A522-re bevált a franciák számára.

Az istálló mindkét pilótája a top 10-ben végzett az első és a második szabadedzés alakalmával is, ráadásul mindketten elégedettek, mivel új padlólemezük bevált. Örömük annak ellenére is kitart, hogy Fernando Alonso az első szabadedzést a kelleténél hamarabb befejezte műszaki probléma miatt.

„Volt egy kis gondunk a délelőtti edzés során, ami miatt időt vesztettünk a pályán, de ezt megpróbáltuk behozni a második szabadedzésen. Még mindig kicsit a tervezett programunk mögött vagyunk időben, de magabiztosan várjuk a holnapi napot” – utalt arra, hogy az autó körüli extra munkálatok akadályozták őket. „Még mindig van egy kis dolgunk a finomhangolással a beállítások terén holnapra, de az autó gyorsnak tűnik. Van néhány kanyar, ami kicsit rázós. Ilyen például az 5-ös és a 7-es, úgyhogy az éjszaka folyamán megpróbálunk rájönni arra, hogyan tudunk magabiztosabbak lenni majd a fékezések során ezeken a részeken. Mindent egybevetve elégedett vagyok a mai nappal” – nyilatkozta a spanyol az F1TV-nek.

Habár a 14-es számú versenyző ütemterve kicsit felborult, csapattársának nem volt semmilyen problémája egyik edzés során sem. „Ez egy jó nap volt, jól kezeltük Szingapúr kihívásait. Az autó remekül működött” – közölte Esteban Ocon, majd bevallotta, hogy mai futásuk célja az volt, hogy megértsék az új padlólemezük működését a szingapúri körülmények között. Legfőbb célkitűzésük pedig az volt, hogy újításukból kihozzák a legjobbat. „Még folyamatban van a megértése, és habár még sok van hátra, eddig minden a jó irányba halad. Egyből magabiztosan tudtam vezetni az autót, mivel az már első próbálkozásra is rendben levőnek tűnt. Szóval nagyon jó nap volt.” 



Ocon szerint az elsődleges ezek után most az, hogy szombatra kitalálják a jó stratégiát, mivel ezen a pályán az időmérő rendkívül fontos. Az ott elért helyezés könnyen meghatározhatja a futamot, ami már önmagában egy kihívás lesz annak hosszúsága miatt, így oda is ki kell gondolniuk egy jó koncepciót, de bizakodva tekint a hétvégére nézve. „Szerintem a két szabadedzés között a többi csapathoz képest jó lépést tettünk a teljesítményünk növelése érdekében. Még mindig az elején vagyunk a hétvégének, és az időmérő is csak holnap lesz, de a mai nappal rendkívül elégedett vagyok.”

Fernando Alonso az első szabadedzésen tizedikként végzett, Esteban Ocon pedig hetedikként, majd a második szabadedzésen a nyolcadik és a hatodik helyen futott be a két versenyző. Arra a kérdésre, hogy hol látják magukat a többi csapathoz képest a hétvége folyamán, és hogy a McLaren előtt tudnak-e majd végezni, mint a negyedik legerősebb csapat, Alonso a következőt nyilatkozta:

„Nyilvánvalóan nehéz előre megtippelni ezeket a dolgokat, mivel minden nagyon gyorsan változhat majd a futam során. Szerintem egyelőre arra kell fókuszálnunk, hogy az időmérőn mindkét autó a Q3-ban végezzen” – mondta, majd elismerte, a cél az, hogy megőrizzék 18 pontos előnyüket a wokingiakkal szemben, de ehhez hiba nélkül kell majd teljesíteniük mind a vasárnapi, mind a szombati napot.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: