DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Bottas örül Zhou maradásának

A finn mellett továbbra is az idén bemutatkozó pilóta fog versenyezni jövőre. A tízszeres futamgyőztes szerint a kínai helyet érdemel a Formula-1 2023-as mezőnyében.

Az Alfa Romeo csapata a 2022-es szezonra teljesen új felállással kezdett neki, hiszen a visszavonuló Kimi Raikkonent és az olasz Antonio Giovinazzit a Mercedestől érkező Valtteri Bottasra és a Formula-2-ből fellépő Guanyu Zhoura cserélte. Az idény során eddig a finn 46 pontot szerzett, míg a kínai versenyző csupán 6 egységet gyűjtött, azonban a csapat mégis a 21 éves pilóta megtartása mellett tette le a voksát.

Korábban a csapatfőnök Frederic Vasseur védelmébe vette a fiatalt, egyetértett azzal, hogy sokszor került hátrányba műszaki problémák miatt, így nem ott áll a pontversenyben, ahol a jó teljesítménye miatt kellene lennie. Bottas is úgy gondolja, hogy csapattársa nagyon jó munkát végzett az idén, örül maradásának: „Azt gondolom, hogy ez egy jó hír, hiszen csapattársként követve őt azt mondhatom, hogy megérdemli az ülést a csapatnál és a Formula-1-ben” – kezdte a finn a Formula.hu részvételével megtartott sajtótájékoztatón.



„Nagyon érett a korához és tapasztalatához képest, és sokat tanult az egész év során, továbbá a tempója növekedett a szezon alatt az időmérőn és a versenyen is, és nagyon kevés hibát követett el. Úgyhogy igen, szerintem jó hír, és biztos vagyok benne, hogy javulni és fejlődni fog a jövőben” – nyilatkozta Bottas, aki az időmérőkön 11-5-re, a futamokon pedig 10-5-re vezet (a Brit Nagydíjon mindketten kiestek) márkatársával szemben, ám ezt a számadatot jelentősen árnyalják meghibásodások mindkét oldalról.

Arra a kérdésre, hogy mi nyűgözte le igazán Zhou kapcsán, a korábbi Mercedes-pilóta a hibáinak alacsony számát emelte ki: „Az, hogy mennyire kevés hibát követett el, mert nem egyszerű bekerülni az F1-be és biztos, hogy rengeteg külső nyomás van rajta azzal, hogy ő az első kínai versenyző, de mindent nagyon jól kezelt” – összegezte a finn.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: