DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Vasseur büszke Zhou teljesítménye láttán

Az Alfa Romeo kínai versenyzője szerint egy pillanatra sem volt kétséges a közös folytatás a svájci istállóval, miközben Vasseur elárulta, hogy nagyon elégedettek Zhou idei szereplésével.

A hinwili istálló tegnap jelentette be, hogy 2023-ban is a Valtteri Bottas–Guanyu Zhou párossal állnak majd rajthoz a Formula-1-es világbajnokság versenyein. Az idei szezon egyetlen teljes munkaidős újoncának szerződéshosszabítása nem érte váratlanul a szakértőket, a pilótapiac őrült alakulása miatt azonban egészen a hivatalos bejelentésig folytak a találgatások a kínai pilóta ülésével kapcsolatban. Zhou Szingapúrban egy szponzoreseményen azonban elárulta, hogy semmiféle akadály nem merült fel a közös folytatást illetően.

„Hogy őszinte legyek, nem voltak kételyek. A szezon elején természetesen voltak aggodalmaim, hiszen fogalmam sem volt, hogyan alakul majd az első évem, de végül minden simán ment. A csapat nagyon elégedett az elért célokkal, valamint a teljesítményemből adódó potenciállal. Nagyjából a szezon felénél már éreztem, hogy jó esély van a közös folytatásra. Fantasztikus, hogy itt Szingapúrban végül sor került a bejelentésre, és nagyon várom már a ránk váró újabb kihívásokat” – idézi a kínait a Motorsport.com.



Az Alfa Romeo csapatfőnöke, Frederic Vasseur eközben arról beszélt, hogy Zhou minden területen kiemelkedőt nyújtott első évében: „A szezon elején a cél egyértelműen az volt, hogy néhány alkalommal sikerüljön bekerülnie a Q2-be. Erre már az első hétvégén képes volt, és a pontszerzés is összejött neki. Néhányszor a Q3-ba is be tudott jutni, Monzában pedig ismét azért harcolt, ami azt jelenti, hogy sikerült előrelépést elérnie. Mindemellett az autón kívül is nagyszerűen működik együtt a csapattal és a csapattársával, valamint a gyárban is mindig próbálja motiválni a dolgozókat. Büszke és boldog vagyok az általa végzett munka láttán” – méltatta versenyzőjét a francia szakember.

Az egyéni tabellán Zhou ugyan jelentős hátrányban van Bottasszal szemben, hiszen a rutinos finn 46 pontjával szemben az újonc csupán 6 egységet tudott bezsebelni. Vasseur azonban maga is elismerte, hogy Zhou rengeteg technikai problémával volt kénytelen szembesülni, ami részben magyarázza a nagy különbséget. „A megbízhatóságot tekintve voltak problémáink. A legrosszabb pillanata valószínűleg Miamiban volt, amikor a verseny elején a pontokért harcolt” – utalt a francia az idény ötödik versenyére, amit Zhou végül a vízpumpa meghibásodása miatt volt kénytelen feladni. „Kár volt érte, de a szezon hosszú, akárcsak a karrierje, ezért a jövőre fókuszálunk. Tisztában van vele, hogy néhány területen még fejlődnie kell, de összességében jó munkát végzett. Tudjuk, hogy ez egy hosszú folyamat, de lépésről lépésre fejlődik” – zárta gondolatait Vasseur.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: