DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hill bevonná a mezőnyt az egyeztetésbe

A világbajnok brit azt javasolta, hogy az FIA kérdezze meg a versenyzőket is a szuperlicensz pontrendszerével kapcsolatban, hiszen lehet, hogy ők másképp látják a helyzetet, mint a szabályalkotók.

Az elmúlt időszakban Colton Herta ügye felkavarta az állóvizet a Formula-1-be való bejutás előírásaival kapcsolatban. Damon Hill szerint meglehet, hogy a száguldó cirkusz mezőnye eltérően látja a kérdést: „Ha megkérdezed a legtöbb versenyzőt, akkor azt mondanák, hogy egy IndyCar-pilótát sokkal képzettebbnek tartanak, mint valakit az F2-ből” – taglalta a brit.

„Tudom, úgy lett megtervezve, hogy mindenkinek ugyanazon az úton kelljen végigjárni a ranglétrát az F1-be. Ez egy globális sport és azt akarjuk, hogy mindenhonnan tudjunk tehetségeket fogadni. Különösen, és ez a mostani eset egy remek példa rá, amikor úgy döntünk, hogy jó lenne egy top IndyCar-pilóta az F1-ben és adnánk neki egy esélyt, de nem tudjuk megcsinálni. Úgy értem, milyen őrültség ez?” – tette fel a költői kérdést Hill az F1 Nation podcastben.



1996 világbajnoka utalt arra, hogy sokan, akikről utólag kiderült, hogy megérdemelték a feljutást, sem kerültek volna be a múltban, ha fennállt volna a pontrendszer. Valamint a brit felhívta a figyelmet a jelenlegi helyzetre, melyben így is túl sokan várakoznak a hőn áhított F1-es ülésre: „Amúgy is van egy dugó, nagyon nehéz bekerülni az F1-be, így szükség van egy szűrési folyamatra” – utalva ezzel arra, hogy még a Formula-2 idei bajnoka, Felipe Drugovich sem tud jövőre magának helyet találni a királykategóriában.

„De a szűrési folyamat egyik eleme épp az, hogy mennyire tartják őket tehetségesnek. Ezt jobban meg kell vizsgálni, de szerintem az, hogy mindenkit arra kényszerítünk, hogy az F3-on, F2-n átvezető egyetlen úton jusson be az F1-be, az rossz megközelítés” – összegezte gondolatait Hill.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: