DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A visszavonulás után sem fog elhallgatni Hamilton

Versenyzői pályafutása után is hatást akar gyakorolni a sportra és Stefano Domenicalira a hétszeres világbajnok. Arról is beszélt, örül, hogy a mezőny másik hangadója, Sebastian Vettel a rivalizálás ellenére jó barátja maradt.

Lewis Hamilton éppen nemrég beszélt egy interjúban Formula-1-es jövőjéről: miután az elmúlt szezonokban, különösen 2021 után többször is felmerült esetleges visszavonulása, a brit leszögezte, 37 évesen esze ágában sincs abbahagyni, tervez még világbajnoki címeket nyerni. Ha azonban be is fejezi, a Formula-1-től nem fog elszakadni – elárulta, terve szerint az aktív versenyzői pályafutás után is hatást akar gyakorolni a sportra, kampányolni az általa fontosnak tartott ügyekért.

„Így fog maradni mindig, akkor is, ha már nem versenyzek. Talán a távolból, de mindig a sport rajongója maradok. Remélem, hogy Stefano (Domenicali) is hosszú ideig itt marad. Mindig ott leszek a vonal másik végén, és mondom neki, miért nem csinálja ezt vagy azt, nem tesz eleget. Szóval mindig is szálka maradok a szemében, amely remélhetőleg érdekes párbeszédekre ingerli majd” – idézi a RaceFans.net Hamilton szavait arról, hogy a hétszeres bajnok a sport elnök-vezérigazgatójával tervezi tartani a kapcsolatot akkor is, ha már nem lesz a mezőnyben.



Egy ilyen ügy, hogy húsz év elteltével újra Afrikában versenyezzen a Formula-1. A Dél-Afrikai Nagydíj visszatérését már 2023-ra várták, de Kyalami végül nem került be a versenynaptárba. A várakozások szerint egy évvel később megy a kontinensre a világbajnokság: a törekvésekben pedig Hamiltonnak is szerepe van.

„Amennyire tőlem telik, keményen dolgozom Stefanóval együtt a háttérben, hogy megvalósuljon. Számomra is álom, hogy megtörténjen, még mielőtt befejezem a versenyzést: hihetetlen lenne Afrikában egy nagydíj. Az ott töltött időm során láttam a gyerekeket az utcán, és azt, mennyit lehetne tenni értük, legyen szó például ruhákról. Vannak nagyszerű szervezetek, most pedig azon vagyok, hogyan vállalhatok én is nagyobb szerepet” – mondta Hamilton az afrikai kontinens kapcsán, ahol az idei nyári szünetet töltötte.

A mezőny másik nagy hangadója társadalmi kérdésekben éppen Hamilton pályafutásának egyik fő riválisa, Sebastian Vettel, aki az év végén abbahagyja a legmagasabb szinten való versenyzést. A brit nem titkolja, az egykori rivalizálás ellenére milyen jó kapcsolatban maradtak.

„A múltban nagy versenyeket vívtunk Sebbel, és nagyon büszke vagyok rá. Végigjárta az utat és megnyílt, szókimondóvá vált, megtalálta a számára fontos ügyeket, és tartja magát hozzájuk. Nem kétlem, bármit is tervez a jövőben, ugyanilyen marad. Nehéz olyankor barátnak lenni, mikor fej fej mellett harcolunk és egyikünk nem győzhet. A pszichológiai hadviselés megterhelő. De azért, hogy ezek után is jó barátok maradtunk, és talán még jobb barátokká válunk a jövőben, nagyon hálás vagyok” – beszélt Vettellel való kapcsolatáról Hamilton.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: