DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Latifinek végképp betette a kaput De Vries kiváló teljesítménye?

A szezon egyik legpocsékabb produkcióját Nicholas Latifi mutatja be, Alexander Albon után a semmiből beugró Nyck De Vries is alaposan elpáholta. Már a csapatfőnök is egyértelműen üzent a kanadainak.

A pénteki edzésnapon még Albon vezetett, nem is rosszul, a két szabadedzésen megmutatta, Monzában a Williams-Mercedes alkalmas lehet a pontszerzésre. Ám szombat reggelre rosszul lett, kórházba szállították, majd vakbélgyulladással meg is műtötték. Az autót alig ismerő, ám a pénteken még az Aston Martinnal egy szabadedzést teljesítő Nyck de Vriest sebtében sikerült beültetni a Williamsbe, a holland pedig már az időmérőn is szárnyalt.

Azonnal Q2-be jutott, a 13. legjobb időt pedig végül a 8. rajtkockára váltotta a rajtbüntetéseknek köszönhetően. Nyck de Vries az időmérő után a futamon is remekelt, konstans, gyors körökkel és remek csatákkal bizonyította, megérett az F1-es szereplésre, végül pedig a két pontot érő kilencedik helyen zárt. Csapattársa, Nicholas Latifi viszont a pontszerzés reménye nélkül a mezőny hátsó traktusában ért célba.

Latifi a beugró De Vriestől is látványos vereséget szenvedett


A televíziós szakértőként dolgozó 1996-os világbajnok, Damon Hill nyíltan kijelentette, Latifinek nincs meg a megfelelő sebessége ahhoz, hogy megtarthassa Formula-1-es ülését. „Vajon milyen érzés lehet neki így kikapni az időmérőn és a versenyen is azonos autóval egy olyan versenyzőtől, aki alig valamivel a harmadik szabadedzés előtt tudta meg, hogy egyáltalán versenyautóba ülhet?” – tette fel a költői kérdést Hill.

A csapatfőnök sem elégedett és most már egyértelmű üzenetet fogalmazott meg az alulteljesítő kanadainak. „Rendkívül nehéz lehet ez számára. Óriási nyomást helyez az emberre, ha olyan csapattársat kap maga mellé, aki ugyanazzal az autóval egyértelműen gyorsabb. De egy Formula-1-es pilótának meg kell tudnia birkóznia ezzel a nyomással. Csak húsz pilóta alkotja a mezőnyt, akik elvileg a legjobbak kellenének, hogy legyenek.”

„Ezt tudni kell kezelni, meglátjuk, hogyan alakul a teljesítménye. De Vries viszont hibátlanul ment, nemcsak gyors volt, hanem a versenyzést is érezte, sokat kellett védekeznie és támadnia is, valamint a kerékcseréknél sem hibázott. Nem vettél észre semmiféle idegeskedést a vezetésén. Olyan profi módon teljesítette a szombati és a vasárnapi napot is, mintha világ életében a Formula-1-ben versenyzett volna” – dicsérte a beugró hollandot Jost Capito.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: