DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Apró baki okozta De Vries vesztét az időmérőn

Az Alex Albon helyére az utolsó pillanatban beugró Nyck de Vries nagyszerű teljesítményt nyújtott az Olasz GP időmérő edzésén, azonban mint kiderült, nem minden ment zökkenőmentesen az újonc számára…

A harmadik szabadedzés előtt mindössze egy órával derült ki, hogy Albon vakbélgyulladás miatt kihagyni kényszerül a Olasz Nagydíj hátralévő részét, helyét pedig az egy nappal korábban még az Aston Martin volánjánál ülő de Vries veszi át, akinek így csupán egy órányi gyakorlás állt rendelkezésére ahhoz, hogy felkészüljön a kvalifikációra és a holnapi versenyre. A korábbi F2-es és Formula-E bajnok ennek ellenére kellemes meglepetéssel szolgált a grove-iak számára, hiszen csapattársát, Nicholas Latifit legyőzve egészen a Q2-ig menetelt, ahol végül a 13. helyet sikerült megszereznie, a büntetések miatt azonban egészen biztos, hogy pályafutása első F1-es versenyének a top 10-ből rajtolva vághat majd neki, a hivatalos rajtsorrendre azonban egyelőre várni kell.

„Minden nagyon gyorsan történt, mert csupán másfél órával az FP3 előtt tudtam meg, hogy be kell ugranom, de a csapat hatalmas támogatást nyújtott, és nagyon befogadóak voltak velem. Alexnek a legjobbakat kívánom, és remélem hamar felépül majd. Ami engem illet, én sosem vagyok teljesen elégedett a saját teljesítményemmel. Sikerült néhány jó kört össztennem, különösen a második Q1-es köröm volt nagyon jó, de akkor is éreztem, hogy tudok még javítani rajta” – mondta De Vries az F1TV-nek a kvalifikációt követően.



„A Q2-re eszközöltünk némi változtatást az autón, de nem igazán működött, és a gumik felmelegítése sem volt zökkenőmentes a forgalom miatt. Aztán a második körön véletlenül megnyomtam egy kapcsolót, ami túl sok fékerőt állított a hátsó tengelyre, ezért a 4-es kanyarban elvesztettem az autó hátulját. Ez nyilván nagyon elszomorított, de ennek ellenére elégedett vagyok.”

A holland versenyző azt is elárulta, hogy mennyire tudott a határon autózni váratlan beugrását követően: „Bizonyos kanyarokban 100% fölött teljesítettem, ami nyilván néhány apróbb hibában is megmutatkozott, de voltak olyan kanyarok is, ahol biztosan lehettem volna jobb is. Ez volt a kvalifikáció legnagyobb kihívása, hogy a pálya minden egyes részén közel kell lenni a maximumhoz. Ez nekem sajnos nem sikerült ma, de a 13. hely így sem egy rossz eredmény.”

A büntetések miatt De Vries minden bizonnyal a top 10-ben várhatja majd holnap a piros lámpák kialvását, amire igyekszik felkészülni az éjszaka folyamán: „Remekül hangzik, hogy ennyire jó pozícióból indulhatok, de lesz még egy kis dolgom, hogy megfelelően felkészüljek a holnapi rajtra” – zárta gondolatait a holland.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: