DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Agyvizsgálatra küldené az összeesküvés-hívőket Tsunoda

Kemény vádak hangzottak el a Holland Nagydíj után az AlphaTauri leállása miatt, és keményen válaszolt rájuk a másodéves japán. Nem foglalkoznak más csapatokkal, még a Red Bull-lal sem.

A 22 éves pilóta Holland Nagydíjon történt furcsa kiesése – leállt a pálya szélén, visszament a bokszba, majd egy körrel később újra leállt a pályán – jól jött Max Verstappen stratégiájának, ezért rögtön napvilágot látott az összeesküvés-elmélet, hogy az AlphaTauri szándékosan a Red Bull kezére játszott. Egyes rajongók egyenesen a nagycsapat vezető stratégiai szakemberére, Hannah Schmitzre zúdították szitkaikat – az AlphaTauri, sőt még Lewis Hamilton rajongói klubja is elítélte az online bántalmazást.

Az Olasz Nagydíj hivatalos sajtónapján az elméletek kiváltóját, Yuki Tsunodát is megkérdezték, meg tudja-e érteni az ügyeskedést sejtő rajongókat. A válaszból nyilvánvaló, hogy a legkevésbé sem:

„Először is, nem akarok erről többet tudni, nem foglalkozom vele. Csak annyit kérdezek tőlük, hogyan fogalmazódik meg ilyen gondolat az agyukban, egyáltalán hogy néz ki az agyuk. Menjenek el egy MRI-vizsgálatra és derítsék ki, mi a baj vele, mert elég vicces, hogy ilyen sztorikat kreálnak. Ez ilyen egyszerű” – reagált csípősen Tsunoda a The Race szaklap szerint.



„A Red Bull Racing és a Scuderia AlphaTauri két különböző csapat, a nevünk is más, mi Olaszországban vagyunk, ők az Egyesült Királyságban. Baromi egyszerű, ami történt, gond volt az autóval, és meg is erősítettük, hogy a differenciálművel történt valami. Igaz, a helyzet kicsit zavaros volt, de nem lehet panaszt tenni sem a csapatra, sem rám, a Red Bullra pedig végképp nem egy ilyen elvetemült sztorival. Pontokat szerezhettem volna, szóval nem lett volna okom, hogy őket segítsem” – folytatta a japán pilóta.

„Franz (Tost) egyértelműen nem örülne” – tette hozzá, hogy az AlphaTauri csapatfőnöke nem hagyná, hogy egy autót feláldozzanak a Red Bull kedvéért. „Nem érdekelnek minket más csapatok, még a Red Bull sem, ha a futamban vagyunk.”

Tsunoda az eset miatt egy megrovást is kapott: akkor volt szabálytalan, mikor kilazított biztonsági övvel gurult vissza a bokszutcába. Mivel pedig összegyűlt az öt figyelmeztetése, Monzában tíz rajthelyes büntetést kell leszolgálnia. Az AlphaTauri-s emiatt is bosszankodott, mivel a legtöbb megrovást szabadedzésen kapta, és az új versenyigazgatók miatt nem volt egyértelmű, miért jár ilyen jellegű retorzió.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: