DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Sajtó: Így nézhet ki a 2023-as F1-es naptár

A megszokottnál korábbi kezdés és rekordot jelentő 24 forduló jellemezheti a 2023-as Formula-1-es évadot, amely során néhány nagydíj nem a hagyományos időpontjában kaphat helyet.

Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatója korábban október elejére ígérte, hogy közzéteszik a 2023-as Formula-1-es versenynaptár első változatát, ennek ellenére a sajtó képviselői már láthattak néhány tervezetet – ahogy arról mi is többször beszéltünk már a Formula Podcast adásaiban. Az F1-Insider.com szaklap most meg is szellőztetett egy teljes menetrendet, amely alapján a híreknek megfelelően rekordot jelentő 24 állomást tartalmazhat a következő idény, s amelyben a várakozásoknak megfelelően sem a Francia, sem a visszatérési szándékait 2024-re csúsztató Dél-afrikai Nagydíj nem kapott helyet.

A lap szerint a szezon ritkán látható korai időpontban, március 5-én startolna a Bahreini Nagydíjjal, amelyet követne Szaúd-Arábia és Ausztrália. Április közepére van betervezve a Kínai Nagydíj, ám a legtöbb kérdőjel a sanghaji futam körül van, mindenekelőtt a koronavírus-járvány miatti korlátozások okán. A RacingNews365.com pedig arról írt velük kapcsolatban, hogy a promóter inkább őszi időpontot szeretne a versenynek, míg az F1 ragaszkodna a tavaszi dátumhoz. Mindenesetre úgy hírlik, amennyiben a Covid vagy akár a helyi választások miatt kiesne Kína, nem pótolnák másik helyszínnel a viadalt.

f1-start-bahrein-2022



Változás még, hogy Baku néhány korábbi alkalomhoz hasonlóan újfent április végére kerülne, megelőzve a Miami Nagydíjat, amely ezúttal sem került párba a Kanadai Nagydíjjal, a két észak-amerikai állomás közé ugyanis tripla forduló formájában zsúfolnák be Imolát, Monacót és Barcelonát. Egyébként összességében elmondható, hogy a tervezet alapján nem igazán látszik az a törekvés, hogy jobban földrajzilag csoportosítaná a versenyeket a vezetőség: az említett Miami és Montreal mellett például az érkező Katar is önmagában áll október elején (bár a pálya felújítása, amely miatt a MotoGP-ben sem évadnyitóként kerül sor a losaili futamra, behatárolja a lehetőségeket), míg a szintén új Las Vegas-i Nagydíj pedig Abu Dhabival alkot egy párt a szezon novemberi zárásaként.

A legszembetűnőbb változás amúgy, hogy a Belga Nagydíj elmozdulna a hagyományos nyári szünet utáni időpontjáról: a tervezet szerint a Hungaroring előtt látogatna Spába a mezőny, azaz gyakorlatilag a kieső Francia GP helyét venné át a futam a menetrendben. Mindez azt is jelenti, hogy a Holland Nagydíj csúszik előre a vakáció utáni első állomás pozíciójába. Érdemes még azt is megjegyezni, hogy az említett Imola–Monaco–Barcelona hármas mellett lenne még egy hármas forduló Austinnal, Mexikóvárossal és Interlagossal októberben-novemberben.

Fontos megjegyezni, hogy az alábbi naptártervezet még csak egy sajtó által megszellőztetett változat, a hivatalos változattal meg kell várni a Formula-1 októberi bejelentését. Domenicali elmondta, hogy azért is várnak a közzététellel, hogy az utolsó kérdőjelek is kiegyenesedjenek, s egyből egy végleges(nek szánt) verziót adhassanak ki, amelyet jóvá is hagyhat majd a Motorsport Világtanács.

Így nézhet ki a 2023-as F1-es versenynaptár:

Március 5.: Bahreini Nagydíj, Szahír
Március 19.: Szaúd-arábiai Nagydíj, Dzsidda
Április 2.: Ausztrál Nagydíj, Melbourne
Április 16.: Kínai Nagydíj, Sanghaj
Április 30.: Azerbajdzsáni Nagydíj, Baku
Május 7.: Miami Nagydíj, Miami
Május 21.: Emilia-Romagna-i Nagydíj, Imola
Május 28.: Monacói Nagydíj, Monte-Carlo
Június 4.: Spanyol Nagydíj, Barcelona
Június 18.: Kanadai Nagydíj, Montreal
Július 2.: Osztrák Nagydíj, Spielberg
Július 9.: Brit Nagydíj, Silverstone
Július 23.: Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps
Július 30.: Magyar Nagydíj, Hungaroring
Augusztus 27.: Holland Nagydíj, Zandvoort
Szeptember 3.: Olasz Nagydíj, Monza
Szeptember 17.: Szingapúri Nagydíj, Szingapúr
Szeptember 24.: Japán Nagydíj, Suzuka
Október 8.: Katari Nagydíj, Doha
Október 22.: USA Nagydíj, Austin
Október 29.: Mexikóvárosi Nagydíj, Mexikóváros
November 5.: Sao Pauló-i Nagydíj, Interlagos
November 18.: Las Vegas-i Nagydíj, Las Vegas
November 26.: Abu Dhabi Nagydíj, Yas Marina
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: