DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hornert érdekli Herta az F1-ben, nem titkolja, hogy az amerikai piac komoly érv

Colton Herta az AlphaTauriba, Pierre Gasly az Alpine-ba: ez lehet az F1-es átigazolási piac következő lépése, de egy jelenetős akadályt kell elgördíteniük az illetékeseknek. Motiváció azért lehet rá.

Úgy fest, hogy az FIA döntésétől függ az F1-es átigazolási piac következő lépése: amennyiben a szövetség megadja az engedélyt Colton Hertának és az amerikai versenyző szuperlicenszhez jut, akkor ő lesz az AlphaTauri egyik F1-es pilótája 2023-ban és Pierre Gaslyt elengedi a Red Bull, a francia az Alpine-hoz igazolhat Esteban Ocon mellé.

Dr. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója szerint az érintettekkel mind megvan a szükséges megállapodás, az FIA-ra várnak: „Bámulatos módon az összes érintett féllel és csapattal megállapodásra jutottunk. Először kell egy határozott válasz az FIA-tól, aminek szerintem Monzáig meg kell lennie” – fogalmazott Marko, aki hozzátette, hogy mindez természetesen Gasly Alpine-hoz szerződését is jelentené: „Ha működik a megállapodás, akkor az Monzában megtörténik, és természetesen Pierre számára is.”

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke közben arról beszélt a Motorsportnak, hogy ha ez az út nem járható, akkor nem eszközölnek változtatásokat az AlphaTaurinál. „Szerintem Pierre jó munkát végez a csapatnál, szóval nem hiszem, hogy lenne igény a változtatásra, hacsak egy izgalmas opció fel nem merül” – mondta Horner.

-06120001_229



A csapatvezető szerint pedig ilyen izgalmas opció jelenleg csak egy van: Herta. „Szerintem ő egy izgalmas tehetség, egy fiatal amerikai, aki kiemelkedő tehetséggel rendelkezik, érdekes lenne látni, hogy Amerika után hogyan teljesít az F1-ben. Az is egyértelmű, hogy az F1 népszerűsége növekszik az Államokban és érdekes lenne egy sikeres amerikai pilótát alkalmazni, főleg hosszabb távon. Mármint szerződésünk van a jelenlegi pilótáinkkal, de az AlphaTauri vagy a Toro Rosso mindig szállította az utánpótlást Seb(astian Vettel), Max (Verstappen) vagy Daniel (Ricicardo) révén” – beszélt arról, hogy akár a Red Bullhoz való előléptetést is látja Hertában.

A probléma viszont az, hogy a többi csapat kevésbé szeretné, hogy ez megtörténjen, leszámítva természetesen a Gaslyért ácsingózó Alpine-t és Stefano Domenicali, az F1 vezére is azt mondta, hogy a szabályokat tiszteletben kell tartani. Domenicali Zandvoortban Mohammed ben Sulayem FIA-elnökkel is beszélt a témáról, arra pedig semmilyen jel nem mutatkozik, hogy az ő véleménye megváltozott volna: a jelek szerint nem támogatja, hogy Herta az F1-be kerülhessen.

Egy zárójeles megjegyzésként azért rögzíthetjük, hogy az amerikai piac felé való nyitás annyira egyértelmű a Liberty Media részéről, hogy Domenicali nyilatkozata ellenére igenis lehet hajlandóság arra, hogy a talán legizgalmasabb amerikai tehetséget az F1-be hozzák, főleg hogy a McLarennél a jelek szerint nincs ilyen opció a 2023-as idényre. Az is beszédes volt az F1-vezetőség gondolkodásával kapcsolatban, hogy külön közleményben reagáltak akkor, amikor az Alfa Romeo bejelentette, hogy Guanyu Zhou érkezik a sportágba és ő lesz az első kínai pilóta – az a piac is nagyon fontos az F1-nek, amit akkor nem is rejtettek véka alá.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: