DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Alonso Perez miatt búcsúzott a Q2-ben

Nem értették meg egymást a Red Bull-ossal az időmérő második etapjának végén, pedig a spanyol szerint az Alpine nem lassabb, mint volt Spában – igaz, ezt a csapattárs másképp látja.

Egy hete Spában Fernando Alonso a harmadik helyről startolhatott, s bár ennek megismétlésére nem volt esélye a Holland Nagydíj időmérőjén, sokáig úgy tűnt, a Q3 bőven elérhető lehet számára. Csakhogy a második szakasz hajrájában Sergio Perezt érte utol a 9-es kanyarban, ez pedig rengeteg idejébe került a spanyolnak, aki így kiesett és csupán a 13. rajtkockát csípte meg vasárnapra.

„Szerintem a forgalom miatt történt mindez a Q2-ben” – nyilatkozta frusztráltan a szombati nap végén Alonso, akit a Motorsport.com idézett. „Egészen addig a hatodik-hetedik helyen álltam az edzésen. Ugyanaz volt a helyzet a Q1-ben, majd a Q2-ben is. A második próbálkozásom során fél másodperccel voltam gyorsabb az előző körömnél a 9-es kanyarhoz érve, aztán viszont volt egy félreértés az előttem lévő Red Bull-lal, így rengeteget veszítettünk abban a körben.”

alonso-zandvoort-f1-2022-dppi



„Úgyhogy sajnos nem jutottunk be a Q3-ba, pedig a tempó megvolt hozzá. Ha ez a Q1-ben történik, még rengeteg időnk van, és a Q2 eleji próbálkozások után is marad még egy szett. Viszont amikor eljön az igazság pillanata, a pálya pedig a legjobb állapotban van, s abban a körödben kerülsz forgalomba, azért nagy kár, de ez van. Zandvoort roppant szűk pálya, mindig is nehéz lesz itt. Monza más lesz a hosszú egyenesekkel. Sajnos ez most velünk történt, és ez hatással van a hétvégénkre.”

A kétszeres F1-es világbajnok úgy érzi, az Alpine nem sokkal lassabb, mint volt Belgiumban – legalábbis ami az ő oldalát illeti: „Nem tudom biztosan, a Q1-ben hatodik voltam az első köröm után, míg Carlos a hetedik, szóval nem vagyunk messze ahhoz képest, ahol Spában voltunk. Legalábbis az én oldalamon, azt hiszem, a garázs második felében kicsit jobban küszködnek eddig a hétvégén, de meglátjuk, vasárnap tudunk-e javítani néhány helyet. Rendkívül nehéz lesz, Zandvoort nem az a pálya, ahol szeretünk top 10-en kívülről indulni, de nem tehetünk ez ellen semmit.”

Arra a kérdésre, hogy hány előzésre számít, nem felelt túl optimistán Alonso: „Nem sokat, szerintem nagy tempó- vagy gumielőnyre van szükség, hogy előzz. Szóval ugyanolyan nehéz lesz, mint tavaly” – vélekedett a spanyol, hozzátéve, hogy szerinte a gumik túlmelegedése is problémákat okozhat majd a vasárnapi versenyen.

Mindeközben a csapattárs Esteban Ocon a 12. rajtpozíciójával mindössze egyetlen hellyel végzett Alonso előtt, azaz a francia térfelén valóban nem igazán találják azt a tempót, mint a legutóbbi fordulók során: „Trükkös napunk volt, és nyilván nem a 12. helyre akartunk kvalifikálni. Némileg küszködtünk a hátsó tapadással, és úgy tűnik, valamelyest hiányzik a tempónk az előző hétvégékhez képest, úgyhogy alaposan meg kell ezt néznünk. Persze messze még a hétvége vége, sokkal rosszabb pozíciókból is indultunk már. Reménykedünk néhány előzésben, és mint mindig, most is a legjobbunkat fogjuk nyújtani, hogy erős versenyünk legyen és mindkét autónkkal visszajussunk a pontszerzők közé” – értékelt Ocon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: