DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Szafnauer nem érti Piastri döntését

Otmar Szafnauer, az Alpine csapatvezetője a Holland Nagydíj előtt arról nyilatkozott, hogy maximálisan lojálisak voltak Piastrihoz és nem nagyon értik, miért szerződött másik csapathoz.

A szerződéseket vizsgáló szervezet a minap bejelentette, hogy Oscar Piastrinak a McLaren csapatával van érvényes szerződése, ezzel együtt soha nem vállalt jogi kötelezettséget az Alpine felé. Otmar Szafnauer, az Alpine csapatfőnöke szerint az istálló részéről egyértelműek voltak a szándékok és elvárták az ifjú versenyzőtől, hogy viszonozza a hűségüket.

„Anélkül, hogy belemennék a nem publikus részletekbe, biztosíthatok mindenkit, hogy amit vállaltunk, azt teljesítettük. 3500 kilométert a tavalyi autóval, tartalékpilóta státuszt, és amikor a McLaren és a Mercedes megkérdezte, hogy megoszthatjuk-e őt tartalékként, mert nekik nem volt tartalékpilótájuk, akkor ezt is megengedtük. Fizetést adtunk neki. Részünkről ez jelenti a hűséget” – mondta Szafnauer a Formula.hu jelenlétében arra a konkrét újságírói kérdésre, hogy ugyan hol volt az Alpine hűsége Piastri felé. „Ha valaki mindent megkap, amit ígértek neki, akkor miért nézelődik másfelé?”

szaf_2



Arra kérdésre, hogy milyen szerződése volt Piastrinak és azt hogyan kezelték, így válaszolt: „Még tavaly novemberben történt meg a szerződéskötés. Akik akkor a jogi osztályon dolgoztak, már nincsenek velünk, ezért könnyű lenne a nyakukba varrni, hogy kiskaput hagytak a szövegben. Ez nem lenne az én stílusom. Ha volt is egy kiskapu a szerződésben, minden mást teljesítettünk, mert úgy hittük, hogy nincs ilyen benne. Egyetlen dolgot kértünk Oscartól, hogy az Alpine versenyzője legyen, de másképp döntött.”

Szafnauer az ügy kirobbanása után azt mondta, hogy amikor egy szimulátoros feladat végén ő közölte Piastrival, hogy ő lesz a pilótájuk, az ausztrál mosolygott és megköszönte a lehetőséget. Nemrég viszont Piastri már úgy nyilatkozott, hogy a versenyzővé előléptetésének közlése bizarr volt, nem is tudott másképp reagálni egy csapatnyi ember előtt, mint hogy mosolygott és megköszönte – elmondása szerint nem akart előttük jelenetet rendezni.

Szafnauernek most nekiszegezték a kérdést, hogy akkor ebben az esetben ki hazudik?: „Én nem hazudtam és nem is fogok. Oscar a szimulátorban dolgozott és amikor befejezte, akkor mentem oda és közöltem vele az előléptetést. Senki nem volt ott kettőnkön kívül, csak a szimulátor technikusa. Hárman voltunk, nem volt ott tömeg, nem volt bizarr, és ő csak mosolygott és megköszönte. Aztán pár nap múlva jött a hidegzuhany.”

Felmerült, hogy miként érinti az Alpine arculatát a pilóták szerződései körüli fejetlenség látszata. Szafnauer szerint nem ettől függ a róluk kialakult kép: „Az Alpine-ról kialakuló képet a versenypályán mutatott teljesítményünk határozza meg. A jó teljesítményre fókuszálunk most is, ahogy minden versenyen. E célnak megfelelően keressük az új pilótákat, ezért fejlesztjük az autót és az infrastruktúrát. Mindent annak rendelünk alá, hogy megnyerhessük a világbajnokságot. Az Alpine célja, hogy a pályán nyerjünk, ez az a kép, amit mutatni akarunk!”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: