DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 1. szombat
F1

Horner: Spa a legjobb alkalom a büntetésre

Christian Horner elárulta, hogy a spái aszfaltcsík karakterisztikája miatt döntöttek az új motor bevetése mellett Max Verstappen esetében, a pálya ugyanis rengeteg lehetőséget kínál az előzésre.

Verstappen azon hat versenyző közé tartozik, akik különböző alkatrészek cseréje miatt a mezőny végéről lesz majd kénytelen megkezdeni a vasárnapi Belga Nagydíjat, miután világbajnoki címvédő autójába bekerült az idei negyedik belsőégésú motor, valamint új turbófeltöltővel, MGU-H-val és MGU-K-val vághatott neki a belga hétvégének. Horner szerint a Red Bull stratégiai döntést hozott a cserékkel, a spái aszfaltcsík ugyanis rengeteg lehetőséget ad az előzésre, ami rendkívül sokat segíthet Verstappennek a felzárkózásban. 



„Ha stratégiai szemmel nézzük a naptárat, akkor nagyon valószínűtlen lett volna, hogy végig tudjuk csinálni a szezont három motorral. Ez egy remek pálya előzési szempontból, és várakozásaink szerint gyorsak is leszünk itt, ezért úgy döntöttünk, hogy megragadjuk a lehetőséget. Nézzük meg milyen helyszínek következnek: Zandvoortban nem szeretnéd bevállalni, Monzában nehezebb előzni, mint gondolnád, Szingapúrban pedig szintén nem szeretnél a rajtrács végére kerülni, Japán pedig egy trükkös pálya, ezekkel pedig máris fogynak a lehetőségeid. Valószínűleg Spában van szükséged a legkisebb sebességkülönbségre ahhoz, hogy előzni tudj, Bahreinnel együtt pedig a legkönnyebb helyszínek közé tartozik ebből a szempontból. Vélhetően épp emiatt döntöttek úgy nagyon sokan rajtunk kívül, hogy itt vetnek be új erőforrásokat” – magyarázta Horner a Sky Sportsnak.

A büntetéssel sújtott pilóták közé tartozik Verstappen világbajnoki ellenfele, Charles Leclerc is, Horner szerint ezért gyakorlatilag két versenynek is szemtanúi lehetünk majd vasárnap: „Úgy tűnik, Carlosnak nem kell hátrasorolnia, és valószínűleg a Mercedeseknek sem, épp ezért két különversenyre számítok majd. Gyaníthatóan ezek a srácok küzdenek majd a győzelemért, miközben Max és Charles felzárkózását figyelhetjük majd a mezőny végéről. Egy ilyen pályán ez lenyűgöző futammal kecsegtet” – zárta gondolatait a Red Bull csapatfőnöke.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: