DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Leclerc mellett Verstappenre is rajtbüntetés vár

Összesen nem kevesebb, mint hat versenyzőt sorolnak majd a rajtrács végére a vasárnapi Belga Nagydíjon: a vb-éllovas Red Bull-os és a legfőbb üldözőjének számító ferraris is köztük van.

Az FIA által közzétett dokumentumok alapján kijelenthető, hogy a nyári szünet után sok versenyautóba szerelnek be új komponenseket. Charles Leclerc, Max Verstappen és eddig legalább négy másik pilóta érintett. Több versenyző már korábban is a büntetés határán táncolt a különböző elemekkel, így a Belga Nagydíjon ritkán látott rajtbüntetés-özönnel fogunk szembesülni. Egységes szabály, hogy aki első alkalommal lép át a maximálisan használható darabszámot az adott egységből, az tíz rajthelyes büntetést kap, aki már ezen túl volt és ismét új egységet kap, az már csak egységenként öt rajthelyes büntetéssel számolhat.



Néhány kivételtől eltekintve valamennyi versenyautóba szerelnek be új belsőégésű motort, turbófeltöltőt és MGU-H egységet. Max Verstappen, Lando Norris és Esteban Ocon mindegyikből fog kapni, amivel egységesen átlépi a felhasználható alkatrészek maximális számát. Ugyancsak mindegyik említett egységből kap újat Valtteri Bottas is, azonban neki már az ötödik lesz a sorban.

Nyolc versenyautó kap új MGU-K komponenst, itt Max Verstappen és Esteban Ocon lépi át a maximálisan használható darabszámot, míg Charles Leclerc már az ötödik egységet kapja. Öt versenygépbe új akkumulátort szerelnek be, ezen a soron Charles Leclerc és Esteban Ocon lépik át a szabályba rögzített korlátot. Központi elektronikai egységből öt versenyző fog újat használni. Esteban Ocon és Mick Schumacher számíthat tízhelyes büntetésre.

Összességében figyelembe kell venni, hogy ha egy versenyen egy versenyző rajtbüntetéseinek összege meghaladja a 15 helyet, úgy a mezőny végéről kell rajtolnia: ezt a váltókat érintő cserékkel már mind a hat említett pilóta átlépte, azaz mindegyiküket a rajtrács végére sorolják. Közöttük az utolsó rajthelyeken az időmérőn elért eredmények fognak rangsorolni, azaz aki a leggyorsabb lesz közülük, az a 15. pozícióból vághat majd neki a versenynek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: