DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

A botlások ellenére is remek a hangulat a Ferrarinál

Laurent Mekies szerint a két pilótának és Mattia Binotto csapatvezetőnek köszönhetően a csalódások után is képesek mosolyogva és motiváltan folytatni. A sportigazgató méltatta Leclerc-t és Sainzt is.

A Ferrari az előző néhány év haloványabb szereplése idén olyan versenyautóval rukkolt ki a szabályváltozások után, amellyel folyamatosan futamgyőzelmekért képesek harcolni. Eleinte a világbajnoki címre is Charles Leclerc tűnt a fő esélyesnek, ám a sorozatos műszaki problémák, stratégiai melléfogások és néhány vezetői hiba révén mostanra kereken 80 pontosra hízott a hátránya Max Verstappennel szemben a tabellán. Laurent Mekies, a Scuderia sportigazgatója azonban állítja, hogy a csalódáskeltő eredmények és a betlik ellenére is jó a hangulat a csapatnál:

„A hangulat a lehető legjobb az istállónál, mert az olyan emberek, mint Charles, Carlos és Mattia folyamatosan hajtják előre a csapatot” – magyarázta a Formula1.com hasábjain. „Vannak jó és rossz pillanatok, és szerintem a különbséget az ilyen típusú vezetés jelenti. Bármi is történik, képesek megnyomni az újrahangolás gombot, mindenkit összehozni, visszatekinteni arra, hogy mi történt, tanulni belőle, a következő versenynek pedig mosolyogva és a korábbinál is motiváltabban nekivágni.”

mekies-leclerc-2022-f1-dppi



Mekies arra is kitért, hogy bár valóban voltak Leclerc-nek is sok pontba kerülő hibái, mint például az imolai vagy a franciaországi, de szerinte a mérleg még így is bőven pozitív a monacói versenyző esetében:

„Kezdjük a sebességgel! Olyan kiemelkedő tempót mutat idén újfent, hogy erről nem is érdemes szót ejteni. Charles-nak nincs szüksége ránk… Mivel egy nagyszerű pilóta, tudja, mennyire kell közel mennie a határokhoz. A mestere ennek, és mint mindannyiunknál, előfordulnak hibák. Szerintem nem az egyes hibákat kell néznünk, hanem az arányokat. Azt nézzük, milyen rendkívüli módon tud csinálni dolgokat azokhoz képest, amikben nem annyira teljesít jól, és szerintem nagyon lenyűgöző idén ez az arány nála, úgyhogy nem akarjuk, hogy bármin is változtasson.”

Mindeközben a csapattárs Carlos Sainz a gyengébb kezdés után mostanra felvenni látszik a fonalat az F1-75-össel – ennek okait is fejtegette Mekies: „Először is ez abból adódik, ahogy Carlos képes kielemezni, hogy mit csinál az autó és mire van szüksége tőle. És nem is csak érzi ezeket, hanem tudja is ezt kommunikálni a mérnökök felé, és lassacskán ezt sikerült a gyakorlatba is átültetnünk azáltal, ahogy beállítottuk az autót és ahogy talán némileg a fejlesztéseket is alakítottuk. Sosem lehetünk biztosak abban, hogy ez valóban pozitív eredményeket fog hozni, amíg nem látjuk a trendet. Úgyhogy nekünk is biztató, hogy ez megvan.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: