DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Így tanult meg Norris nem nyerni az F1-ben

Negyedik éve a középmezőny oszlopos tagja Lando Norris, aki hatszor állt már a dobogón a McLarennel, de első győzelme várat magára. Felidézte azt a versenyt, mikor a legközelebb járt hozzá: állítja, nem érzett extra nyomást Szocsiban.

Az ifjú pilóta utoljára több mint négy évvel ezelőtt, a 2018-as bahreini versenyhétvége Formula-2-es főfutamán – a szezon első versenyén – állt a dobogó legtetejére. Az alacsonyabb kategóriákban első helyet első helyre halmozó britnek meg kellett tanulnia, a Formula-1 nem a gyors sikerről szól.

„Azt hiszem, szerencsés voltam, mert mindig tudtam futamokat nyerni és a bajnoki címekért harcolni” – mondta a RaceFans.net-nek adott interjúban a brit Formula-4, Formula Renault Európa-kupa és FIA Formula-3 Európa-bajnokság egykori nyertese. „Aztán az ember eljut a Formula-1-be, ahol az ellentéte érvényesül. Szinte meg kell tanulni, hogyan kell nem nyerni.”

Eddig 73 nagydíjat felölelő Formula-1-es pályafutása során Norris a győzelemmel ellentétben azt már megízlelte, milyen elveszíteni egy küszöbön álló sikert. A McLaren pilótája a tavalyi Orosz Nagydíjon rajtelsőséget szerzett, a versenyt pedig 30 körön keresztül vezette, mielőtt egy stratégiai hiba, a késői esőgumikra váltás miatt sorban elbukta a helyezéseket.



„Hosszú idő eltelt már azóta, hogy éreztem a verseny vezetésével járó nyomást. Ideges voltam, hogy a győzelemért harcolok … Sőt, igazából nem is erről volt szó, mert ha a tizedik helyért harcolnék, és öt körrel a vége előtt hajszolna egy másik autó, akkor is ideges lennék. Abban az esetben is azon kattognék, hogy még öt kört ki kell bírnom. Nem volt sokkal rosszabb úgy, hogy a győzelem volt a tét” – idézte fel a Szocsiban történt eseményeket.

„Persze gondoltam rá, de nem az járt a fejemben, mekkora nyomás van rajtam a győzelem miatt, és nem ez vezetett hibázáshoz. Azt hiszem, jól kezeltem a helyzetet, amelybe kerültem. Egyszerűen nehéz döntési szituációban voltam a gumik miatt, a verseny éllovasaként. Sokszor előfordult már, hogy a Mercedes, Ferrari vagy Red Bull követett el hibákat, mint Charles, aki vezette a versenyt, sőt ő eközben a bajnoki címért is harcban volt. Én akkor nem küzdöttem bajnokságért. Mindenki arra számít, hogy sosem hibázunk, de mindenki hibázik, mi, versenyzők is. Ez időnként nehéz, de azt hiszem, segített engem és a csapatom is, hogy jobban döntsünk, ha újra ebben a helyzetben leszünk” – mondta el az interjúban Norris.

Mikor várja a 22 éves versenyző első nagydíjgyőzelmét a Formula-1-ben? Lando Norris az interjúban elismerte, nem ebben a szezonban. Úgy gondolja, a csapat 2024-ben vagy 2025-ben jut el arra a szintre, hogy az áhított első győzelem elérhető legyen számára.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: