Steward
Admin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. szeptember 24. szombat
F1

Wolff: Hiányzik néhány hónapnyi fejlesztés

A Mercedes F1-es csapatfőnöke szerint főleg a szezonjuk első harmadára nyomta rá a bélyegét a pattogás, ám az ott elvesztegetett idő miatt vannak még mindig lemaradásban az élmenőkkel szemben.

Az előző nyolc év sikerszériája után a Mercedes idén nincs harcban a világbajnoki címekért: jelenleg a harmadik erőt képviselik a mezőnyben a Red Bull és a Ferrari mögött, s így volt ez a szezon eddigi jelentős részében is – igaz, a riválisok hibáit kihasználva sorozatban gyűjtötték a dobogókat, így a konstruktőri értékelésben a Scuderia nincs elérhetetlen távolságban tőlük. Toto Wolff is felemás hangulatban, de inkább csalódottan értékelte a 2022-es esztendő eddigi részét:

mercedes-2022-hun-f1„A szezonkezdet egyáltalán nem volt jó. Nem lehet másként ezt leírni. Ha decemberben megnyered a bajnokságot, majd négy hónappal később nem tudsz harcolni a többi élmenővel, az frusztráló” – nyilatkozta a csapatfőnök a Mercedes félévértékelőjében. „Azóta egy hullámvasúton ülünk. Jártunk a dobogón, szinte minden egyes versenyen. Erősek voltunk vasárnaponként, az időmérőkön viszont nem tudtunk odakerülni, egyszerűen túl nagy volt a hátrányunk. Úgyhogy megpróbáljuk megérteni ennek az okát, és remélhetőleg az idény második felében javíthatunk az időmérős formánkon, s akkor győzelmekért is harcba szállhatunk. Nem igazán alakultak jól összességében a dolgok, ha azt nézzük, hogy az elvárás az volt, hogy a világbajnoki címért küzdjünk.”

Wolff szerint természetesen a delfinezésnek nevezett jelenség volt a fő gond, amely több szempontból is hátráltatta őket: „A kezdetektől az volt a fő gyengeségünk, hogy pattogott az autónk, az a hírhedt delfinezés… Ez pedig azt jelentette, hogy ez elfedte a fejlődésünket. Nem igazán tudtunk aerodinamikailag fejleszteni az autón és jó újításokat felpakolni rá, mert minél nagyobb volt a leszorítóerő, annál jobban pattogott az autó. De úgy gondolom, Barcelonától kezdve jobban megértettük mindezt, és most úgy mehettünk el a nyári leállásra, hogy már nem delfinezik az autó. Viszont emiatt hiányzik néhány hónapnyi fejlesztés, és ezért kell felzárkóznunk az élen állókhoz.”

A Mercedes csapatvezetője így is talált azért pozitívumot, főleg a hosszú távú előnyöket tekintve: „Azokon a napokon tanulunk a legtöbbet, amikor vereséget szenvedünk, és szerintem ez történt most is. Nagyon bonyolult volt az autónk, nem tudtunk időben javítani rajta, tényleg úgy tűnt, hogy nem fejlődik. Szerintem az itt megtanult kemény leckék segíteni fognak sok éven. Emellett nem egyetlen hétvégére vagy akár egy szezonra tervezünk. Szeretnénk fejlődni két-, öt-, tízéves távlatban. És ilyen szempontból előnyösek lehetnek az idei nehézségek és a most tanultak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: