DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Honda: A Red Bull kevesebbet hibázik, ezért vezet ennyire

A japán gyártó ugyan hivatalosan már nem számít az energiaitalosok motorszállítójának, ám szoros kapocs maradt a Red Bull és a Honda között. Tudják, a nagy előnyhöz a Ferrari hibái is kellettek.

A nyári szünetig a Red Bull hatalmas előnyt szorgoskodott össze mind a konstruktőri, mint az egyéni bajnoki címért vívott harcban Max Verstappen révén. A Milton Keynes-i alakulat 97, a holland pilóta pedig 80 pontos fórban van a legkomolyabb riválissal szemben.

Idén, némi meglepetésre egyelőre nem a Mercedes a fő ellenfél, hanem a Ferrari, ám a vörösök technikai és stratégiai hibáit Verstappen vezetésével a bikák remekül használták ki, így nőtt ilyen hatalmasra az előny. A Ferrari az időmérő edzéseken jeleskedik, ám a versenyeken jóval többször billen a Red Bull javára a mérleg nyelve. Más gárda pedig idén eddig nem is tudott nyerni.

Bár hivatalosan már nem Red Bull-Hondáról beszélünk, a japán gyártó így is komoly technikai támogatást nyújt az energiaitalosoknak, idén ismét kiemelkedően jó erőforrással jelentkeztek. A japánok F1-es főnöke, Yasuaki Asaki meglepődött elsőszámú támogatott csapatuk előnyén, de tudják, a háborút még nem nyerték meg, ehhez a tetemes előnyhöz a rivális sorozatos hibáira is szükség volt.

Bár hivatalosan nem, de a háttérből továbbra is a kiválóan muzsikáló Honda segíti sikerekhez a Red Bullt


„Az is hatalmas meglepetés volt számomra, hogy a Mercedes eddig nem volt képes megmutatni, mekkora potenciál rejlik benne. Arra korábban is számítottam, hogy a Ferrari erős lesz, ez természetes, de azt nem gondoltam volna, hogy a Scuderia és a Red Bull párharcává növi ki magát ez az esztendő” – mondta el véleményét Asaki a Motorsport.com hasábjain.

„A pontverseny viszont nem a reális helyzetet mutatja. A Red Bull jóval kevesebb hibát vét idén eddig, mint a Ferrari. Ezért a pontkülönbség sokkal nagyobb, mint amit az erőviszonyok indokolnának. Jó kimondani, hogy olyan pozícióban vagyunk, ahol esélyesként szállhatunk harcba az egyéni és a csapatvilágbajnoki címért is.”

„Tovább küzdünk, nem állunk le. A szezon elején akadtak még problémáink, de javarészt megoldottuk őket gyorsan. Ezért lehetünk most ilyen kedvező pozícióban, de még nincs vége a bajnokságnak” – tekintett előre a japán szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: