DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Szafnauer: Több hűséget vártam Piastritól

Csalódottan és kritikusan beszélt az Alpine által felnevelt, de a jelek szerint a McLarenhez távozó ausztrálról a franciák F1-es csapatfőnöke. Ha nem tudják megtartani, akkor is lesz bőven jelöltjük.

Kedden robbant ki a 2022-es Formula-1-es évad talán legnagyobb botránya, amikor az Alpine előbb közleményt adott ki arról, hogy Oscar Piastri lesz jövőre Esteban Ocon csapattársa, majd nem sokkal később a tavalyi F2-es bajnok azt posztolta a közösségi oldalain, hogy nem írt alá semmit a franciákkal és nem fog náluk versenyezni 2023-ban. A sajtóhírek szerint Piastrinak érvényes aláírása van a McLarennel, miközben nevelő egyesülete nem érvényesítette a július 31-én lejáró opcióját, ezért tehette közzé magabiztosan a bejegyzését az Alpine bejelentésével szemben.

Otmar Szafnauer, a „kékek” F1-es csapatvezetője a spanyol El Confidencial által készített interjúban szólalt meg először a történtek kapcsán: a szakember tartja magát ahhoz, hogy él a Piastrival kötött kontraktusuk. „Van egy szerződésünk Piastrival, amit novemberben írt alá. Beszéltünk az ügyvédeinkkel, és azt mondták, hogy köti őt a kontraktus, aminek az is a része, hogy Oscart az autónkba ültethetjük 2023-ban – ezért is adtuk ki a közleményt. Van opció benne 2024-re vonatkozóan, valamint arra is, hogy kölcsönadjuk egy másik csapatnak.”

piastri-dppi-2022-f1_1



„Meg akartuk tartani még egy évre Fernandót, Oscart pedig kölcsönadni 2023-ra. Mindig is mondtam, hogy Oscar az F1-ben fog indulni 2023-ban: vagy a mi versenyzőkként, vagy kölcsönadva, ha Fernando marad. De Alonso valamilyen okból kifolyólag – és szerintem tudom ezt az okot, de tőle kell ezt megkérdezni – átmegy az Aston Martinhoz, így elkezdtük véglegesíteni a szerződést Piastrival, s ahelyett, hogy kölcsönadnánk, úgy döntöttünk, a saját autónkba ültetjük őt. Ezért érkezett a sajtóközlemény.”

Arra a kérdésre, hogy az ausztrál ifjonc miért akar egy másik istállónál versenyezni az őt felnevelő alakulattal szemben, így felelt Szafnauer: „Ezt szerintem Piastritól kellene megkérdezni, mert én sem értem. A százfutamot tervünkben van hely neki is szerintem. És támogattuk őt. Kellene némi hűség is a részéről annak fényében, hogy szó szerint több millió eurót fektettünk abba, hogy felkészítsük” – fogalmazott a csapatfőnök, aki roppant csalódottan és egyúttal kritikus hangnemben beszélt a fiatal tehetségről:

„Több hűségre számítottam Piastritól, mint amit mutat. Azzal a csapattal szemben, amely gondoskodott róla, elvitte a világbajnokságig, tavaly pedig Formula-1-es autóba is ültette, hogy felkészülhessen. 1989-ben kezdtem az F1-ben, de ilyet még nem láttam. És ez nem a Formula-1-ről szól, megtörténhetne jégkorongban vagy futballban is, hanem arról, hogy milyen ember vagy. Ahogy én felnőttem, én nem írok alá egy papírt, majd mondom azt, hogy valami mást fogok csinálni. Én abban a felfogásban nevelkedtem, hogy ’segíts, holnap majd én is segítek’, és olyan nem történhet, hogy visszavonjam a szavam.”

Szafnauer hangsúlyozta: továbbra is arra számítanak, hogy Piastri náluk fog versenyezni, de akkor sem esnek kétségbe, ha nem tudják megtartani az ausztrált, mert elmondása szerint „körülbelül 14 hívást kapott versenyzőktől, akik érdeklődnek”. A pletykák szerint egyébként a várhatóan éppen Piastri által kitúrt Daniel Ricciardónak lehet a legjobb esélye a visszatérésre (az ausztrál két évig versenyzett az akkor még Renault néven futó csapatnál). Szafnauer azt is megjegyezte, hogy amennyiben elveszítik Piastrit, teljesen logikusnak tartaná, ha anyagi kompenzációt kérnének a menedzsmentjétől az előző években – elsősorban a tesztekkel – rá fordított súlyos eurómilliók fényében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: