DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Alonso kora is szerepet játszott az Alpine ajánlatában

Otmar Szafnauer csapatfőnök elismerte, hogy alighanem az is közrejátszott a kétszeres F1-es világbajnok távozásában, hogy a kora miatt nem akartak fix hosszú távú szerződést kötni vele.

Hétfő délelőtt jelentették be, hogy miközben még előző nap is arról beszéltek a felek, hogy Fernando Alonso hosszabbítani fog az Alpine-nal, a spanyol többéves szerződést írt alá 2023-tól kezdődően az Aston Martinnal. A lépés váratlanul érte a franciákat: Otmar Szafnauer csapatvezető kedden arról beszélt, hogy csak a rivális istálló közleményéből értesültek a kétszeres világbajnok távozásáról.

A hírek szerint Alonso döntésében szerepet játszhatott, hogy míg az Alpine csak egy plusz egy éves kontraktust ajánlott neki, addig az Astonnál hosszabb távon biztosítottak ülést számára. Szafnauer a sajtónak nyilatkozva megerősítette, hogy ők milyen távra terveztek Alonsóval, ennek oka pedig az, hogy bár 41 évesen még mindig magas szinten teljesít a pilóta, nem lehet előre tudni, hogy a következő években is így lesz-e:

alonso-dppi-f1-hun-2022



„Nehéz megjósolni a jövőt. Ha meg tudnám, nem itt lennék, hanem Vegasban. Egy plusz egy éves szerződést ajánlottuk neki, és megbeszéltük Fernandóval, hogy ha jövő ilyenkor is ugyanilyen szinten fog teljesíteni, akkor természetesen folytatni fogjuk. De úgy gondolom, nagyobb biztosságot akart magának, függetlenül a teljesítménytől, hosszabban akart maradni. És szerintem ez volt a fő bökkenő az egy plusz egy évvel a kettő plusz eggyel vagy a három évvel szemben” – idézi a csapatfőnököt a Motorsport.com.

Szafnauer Michael Schumachert hozta fel példaként, aki a hároméves kihagyás utáni visszatérésekor, 40 fölött már nem tudott olyan teljesítményt nyújtani, mint fénykorában: „Eljön ténylegesen az idő, amikor valami történik fiziológiai szempontból a versenyzővel, s már nem lesznek meg azok a képességei, mint fiatalon. Szerintem ez történt Michaellel is: kijelenthetjük, hogy a 42 éves Michael Schumacher nem ugyanaz a versenyző volt, mint 32 vagy 35 évesen. És ez más sportolókkal is megtörténik” – vélekedett a csapatvezető, aki a krikettezőkkel is párhuzamba állította az F1-es versenyzőket.

Szafnauer egyúttal azt is cáfolta, hogy Alonsónak nem tetszett az ötlet, hogy a Formula-1-es karrierje után a WEC-ben, a 2024-ben induló LMDh-projektjükben szántak neki szerepet: szerinte a spanyol készen állt volna más szériákban a franciákkal szerepelni – csak éppen az okozott fennakadást, hogy ez pontosan mikor is történt volna meg, mivel Alonso még hosszabb távon képzelte el magát az F1-ben.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: